Hírek

2005.08.08. 00:00

Életmentő lustaság

Tudósok bebizonyították, hogy a lajhárok talajon élő őseinek kihalását kizárólag emberek okozták. A fákon élő társaik azonban túlélték a veszélyeket és helyzeteket.

Simon Krisztián

[caption id="" align="alignleft" width="180"] A lajhárok joggal a lustaság metaforái: imádják a mozdulatlanságot
[/caption]Tudományos tény, hogy az utóbbi tizenötezer évben a nyugati féltekén majdnem minden nagyméretű emlős kihalt. Hogy ennek az éghajlatváltozás vagy az ember az oka, nehéz megválaszolni, mert az emberek kereken tizenegyezer évvel ezelőtt népesítették be az amerikai kontinenst, az utolsó jégkorszak végén. A kérdés további boncolgatásához David Steadman, a Floridai Egyetem kutatója Kubáról és Hispanioláról származó lajhárkövületeket vizsgált meg. Ezen a két szigeten ugyanis csak jóval a jégkorszak után jelent meg az ember.

A tudósok az ún. radiokarbonos módszer segítségével vizsgálták a lajhárok megkövesedett csontjait és ürülékét, majd az eredményeket összehasonlították az amerikai kontinensről származó társaik adataival. A végeredmény önmagáért beszél: az utolsó lajhárok körülbelül tizenegyezer évvel ezelőttig éltek Észak-Amerikában, Dél-Amerikában tízezer-ötszáz éve haltak ki. A Nyugat-indiai-szigetekről csupán 4400 éve tűntek el, állapították meg a tudósok.

Az amerikai kontinensről származó lajhárok és nagyobb testű rokonaik a Nyugat-indiai szigeteken a talajon éltek, ezért egy gyakorlottabb vadásznak nem lehetett nehéz a lassan mozgó zsákmány elejtése. És ha ez így volt, az emberek nyilvánvalóan vérszemet kaptak, és tömegesen irtották a jámbor állatokat. A kisebb lajhárfajoknak azonban olyan felépítésű csontváza van, amely lehetővé teszi számukra azt, hogy magasban is tudjanak élni. Ezek az állatok már akkor is fent éltek a fákon, és alig mozdultak: bármilyen tevékenységhez túl lusták voltak. Mivel nem is tisztálkodtak, testüket leginkább zöld alga borította, és ennek folytán beleolvadtak a fák lombozatába. Az emberi szem számára gyakorlatilag láthatatlanok voltak. Mindennek eredményeként életben maradtak, ellentétben talajon élő társaikkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!