Hírek

2005.08.17. 00:00

Emberszabású bádogemberkék tánca

Nemrég mutatták be a legújabb humanoid robotot, a Qriót, amely elsőként képes valódi futásra.

Simon Krisztián

[caption id="" align="alignleft" width="185"] Tokióban mutatták be a nagyközönségnek a Qrio robotokat
[/caption]Azokat a robotokat, amelyeket az ember anatómiai felépítése alapján terveztek, humanoid robotoknak, más néven androidoknak nevezik. Azokat, amelyek két lábon is képesek járni, bipedeknek hívják. Ezeket a mozgékony, emberre hasonlító bádogembereket két okból fejlesztik a világ különböző tájain élő kutatók. Egyesek a mesterséges intelligenciát kívánják megalkotni, mások az emberek segítőjét, kiszolgálóját látják bennük. A hétköznapi feladatok ellátására alkalmas robotok fejlesztésének terén vezető elektronikai nagyvállalat, a japán SONY idén egy új emberformájú robottal állt a nyilvánosság elé. A Qrio elnevezésű humanoid robot még nagyon távol van hírneves elődjétől, a politikussá lett Arnold Schwarzenegger híres Terminátorától vagy más, filmekből közismert emberszabású gépektől. A szupertörpe csupán 58 cm magas, és még önállóan gondolkodni sem tud. Ez a biped a gyártók korábbi sorozatának egy továbbfejlesztett változata, és tagadhatatlanul erős hasonlóságot mutat a konkurens Honda nemrég bemutatott Asimo nevű fejlesztésével.

A SONY szóvivői szerint a Qrio az első olyan robot, amely valóban képes futásnak eredni, lépcsőn járni, valamint ugrálni. Szemei helyén két digitális kamera figyeli a külvilágot, ezek segítségével tíz különböző arc felismerésére képes. A gyártó cég nagy sikerű tokiói bemutatóján az androidok fociztak, táncoltak, és megmutatták, hogy percenként akár tizennégy métert is képesek megtenni. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően már azt is észreveszik, ha fennáll az elesés veszélye, így képesek menet közben korrigálni a mozgásukat. A robotok hatvanezres szókinccsel rendelkeznek, és az előre programozott beszédhelyzeteknek köszönhetően akár közepesen bonyolult társalgásokat is folytathatunk velük (igaz, nyelvi korlátokkal, hiszen pillanatnyilag csak japánul értenek).

Az apró bádogemberkék még fejlesztés alatt állnak, ezért egyelőre nem lehet megvásárolni őket. Majdani piaci áruk 30–40 ezer amerikai dollár között mozog, ami 6-8 millió forintnak felel meg. Így előreláthatólag nem lesz akkora sikerük, mint a közkedvelt, olcsóbb robotkutyának, Aibónak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!