Hírek

2005.08.06. 00:00

Érdektelen volt a tiltakozás

Mintegy száz személy tiltakozott tegnap az Oktatási Minisztérium (OM) épülete előtt az idei érettségi és felvételi rendszer ellen. A demonstrálók petíciót írtak alá, amelyben felsorolták sérelmeiket. Álláspontjuk szerint esélyegyenlőtlenséget teremtett az új rendszer.

Éber Sándor

 – A mai tüntetés nem politikai demonstráció, hiszen pártállástól függetlenül méltánytalanság történt az érettségizőkkel és a felvételizőkkel” – hangsúlyoza a megmozdulást szervező Csákváriné Veréb Valéria, egri pedagógus. Ő férjével, Csákvári Antallal, az Egri Végvár Polgári körök Fórumának vezetőjével jelent meg a  tiltakozó rendezvényen.
A tüntető diákokból, szülőkből, pedagógusokból áradt a panasz. „Az oktatási tárca és a felvételi tájékoztató sem adott megfelelő tájékoztatást arról, hogy az emelt szintű érettségizők előnyt élveznek” – mondta háborogva egy nagypapa, akinek unokáját 134 ponttal sem vették fel az általa megjelölt első helyre. „Felháborító volt az idei felvételi rendszer, nem volt esélyegyenlőség, a korábban érettségizettek előnyt élveztek”
– panaszolta Fürstall Kata. „Két tantárgyból is jelesre érettségiztem az emelt szintű érettségin, két középfokú nyelvvizsgám is volt, mégsem vettek fel oda, ahova menni szerettem volna” – értetlenkedett Bekk Éva.
Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára poltikai tüntetésnek titulálta a megmozdulást. Arató szerint a minisztérium kellő tájékoztatást adott a felvételizőknek és az érettségizőknek. A tárca statisztikái szerint a felsőoktatás közel felében 120 pont volt a ponthatár, s a felvett diákok 75 százaléka nem élt az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!