Hírek

2005.08.29. 00:00

Eszenyi, a színész- és rendezőnő

Eszenyi Enikő világjáró rendező lett, de nem fordított hátat a hazai színháznak.

Váczy András

[caption id="" align="alignleft" width="299"] A sokoldalúság megtestesítője Eszenyi Enikő. Nemcsak színművésznő, hanem táncosnő, énekesnő, sőt világjáró rendezőnő és fotómodell is.
[/caption]Alföldi Róbert rendezésében készül Friedrich Schiller Stuart Mária című drámája a Pesti Színházban. A címszerepben Eszenyi Enikő. – Augusztus 22-én kezdtünk el a próbálni, s október 8-án lesz a bemutató. Nincs sok időnk… Nem izgulok, csak picit drukkolok, nem gondolok az elődökre, sokkal inkább a színpadi jelenlét ízét próbálgatom – szó se róla, utoljára az Egy csók és más semmiben érintette meg a premierérzés. Annak pedig idestova több mint két éve. Ezzel szemben, átváltva a rendezői pályára, egyre másra állított darabokat színpadra. A két „én” most mit kezd egymással? – Régóta ismerjük egymást Robival, ugyanazoktól a tanároktól tanultuk a mesterséget. Ha van köztünk feszültség, annak oka nem más, minthogy meg akarunk felelni egymás elvárásainak. Úgy néz ki, sikerül, és nagyon jó előadás születik – mondja bizakodással. Szült már rossz vért színész-rendező formáció, viszont Eszenyi elkerülte a csapdákat: örömmel dolgoznak vele színésztársai. – Jó néhány olyan kollégámmal játszom együtt, akiket a tavalyi évad végén a Négy lába van a lónak, mégis megbotlik című darabban rendeztem, és amit a szegedi bemutató után, egy hét felfrissítő próbát követően Pesten is műsorra tűznek.

Eszenyi Enikő, amióta rendez, egyre-másra lesz ismert világszerte. Ő az, aki az évtizedekig – tudatos politikai és művészi önkorlátozás miatt – határok közé szorított színházművészetet jelképesen és szó szerint kiteljesíti. Elsőként a szomszédos Pozsonyban, majd egy lépéssel arrébb, Prágában, Varsóban és Moszkvában, aztán a tengerentúlon, Washingtonban állított színpadra klasszikus és modern színdarabot. Shakespeare-sorozatát és Örkény Tótékját nemcsak a szakma emlegeti, hanem a színházszerető átlag prágaiak és pozsonyiak is szóba hozzák sörözgetés közben.

Most nem akármilyen felkérést kapott. Abban a Cseh Nemzeti Színházban, ahol az opera- és balettelőadásokon kívül mindösszesen két prózai darabot adnak elő évadonként, az egyik ilyen, jelesül Lope de Vega A kertész kutyája című komédiájának rendezésére Enikőt kérték fel.
– Nagyon nagy megtiszteltetés. Arról nem beszélve, hogy élő zenekar és tánckar segíti a munkámat – vélhetően a tőle már megszokott, nagy formátumú előadás kerekedik ki belőle.

Otthonosan mozog Enikő Prága és Budapest között: alkotótárs itt is, ott is. – Számomra nagyon fontos, hogy az az idő, amit életünkből a munkára áldozunk, termékeny legyen, és olyan eredményt hozzon, ami öröm nekünk és a közönségnek. És hogy szeressük egymást… – árnyalja a közös dolog lényegi mozzanatát.

Amennyire megszokott a társművészek, teszem azt a képzőművészek esetében a világjárás, annyira idegen a színházművészettől. Persze, a nyelv… Viszont az a körülmény, hogy Eszenyi Enikő a meghívásoknak eleget téve heteket, hónapokat tölt távol, máris találgatásokra ad okot szakmán belül és kívül. Többek azt rebesgetik, hogy már mi le is mondhatunk róla, ő már elment innen, haza csak lazítani jár, és elmúltak azok a szép idők, amikor nap mint nap lehetett a játékában gyönyörködni. Szóval, lemondtak róla…

– Ennek semmi alapja sincs! – mondja Enikő. – Most például úgy lesz, hogy a Stuart Mária bemutatója után elkezdem A kertész kutyáját. Reggel próbálok Prágában, este pedig játszom Pesten a Stuart Máriában. – Vagyis életének ezen időszakaszát az oda-vissza utazás színesíti.

Annak, aki abban a téveszmében ringatja magát, hogy a műfajkalandozó, nyughatatlan művész „ledekkolt” a rendező-színészség mellé, elmondjuk: nem szűnt meg az Eszenyi-féle sajátos elgondolású és feldolgozású egyedi akciók sora. Azt a sanzonestet, amit Darvas Ferenccel Prágában sikerre vitt, kibővített változatban hamarosan a hazai közönség is hallhatja és láthatja.

Eszenyi Enikő

Csenger, 1961. január 11.

1979–1983: Színház- és Filmművészeti Főiskola, Budapest

1983-tól a Vígszínház állandó tagja

1996-tól vendégként rendez Prágában, Pozsonyban, Varsóban, valamint Washingtonban

Schiller kétszáz éve írta világhírű darabját

Történelmi drámáját, a Stuart Máriát három napba sűrítve írta meg 1800-ban Friedrich Schiller. A cselekmény egy hatalmi közjáték révén szövődik. Mária, a skótok királynője veszélyezteti Erzsébet angol királynő uralmát. Máriának vesznie kell, de megmenekülhet, ezért a dráma tetőpontján – ellentétben a valósággal – találkozik a két vetélytárs. Erzsébet győz. Schiller a politikai konfliktust a végletesen ellentétes alkatú nők küzdelmeként lélektani szemszögből ábrázolja. Mária szép, nemes, bátor és szenvedélyes. Erzsébet eszes, csúnya, hidegvérű és gonosz. Mária mártíromsága a morális eszmeiséget, ezzel szemben Erzsébet győzelme a szükségszerűség beteljesülését képviseli.

1979–1983: Színház- és Filmművészeti Főiskola, Budapest

1983-tól a Vígszínház állandó tagja

1996-tól vendégként rendez Prágában, Pozsonyban, Varsóban, valamint Washingtonban

Schiller kétszáz éve írta világhírű darabját Történelmi drámáját, a Stuart Máriát három napba sűrítve írta meg 1800-ban Friedrich Schiller. A cselekmény egy hatalmi közjáték révén szövődik. Mária, a skótok királynője veszélyezteti Erzsébet angol királynő uralmát. Máriának vesznie kell, de megmenekülhet, ezért a dráma tetőpontján – ellentétben a valósággal – találkozik a két vetélytárs. Erzsébet győz. Schiller a politikai konfliktust a végletesen ellentétes alkatú nők küzdelmeként lélektani szemszögből ábrázolja. Mária szép, nemes, bátor és szenvedélyes. Erzsébet eszes, csúnya, hidegvérű és gonosz. Mária mártíromsága a morális eszmeiséget, ezzel szemben Erzsébet győzelme a szükségszerűség beteljesülését képviseli. A sokoldalúság megtestesítője Eszenyi Enikő. Nemcsak színművésznő, hanem táncosnő, énekesnő, sőt világjáró rendezőnő és fotómodell is. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!