Hírek

2005.08.12. 00:00

Fairtásra készül Kispest

Fákat kellene kivágni a Kőbánya–Kispest metróállomásra tervezett bevásárlóközpont miatt. Ehhez a kispesti önkormányzat magának követeli az erdőt az államtól.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="289"] Mindenki mást mond, hogy mekkora területet érint majd a pusztítás. De biztos, hogy fákat vágnak az erdőben.
[/caption]Erdőt szeretne Kispest önkormányzata a Kőbánya–Kispest metróállomás mellett. Be is nyújtják igényüket a szomszédos Kút-tó erdőre. Tájékoztatásuk szerint azért, hogy rendet tegyenek a kisrengetegben. A Reggel azonban úgy értesült, hogy egész más okból lett fontos hirtelen a zöldterület. Utakat kell építeni, szélesíteni a majdan itt épülő bevásárlóközpont miatt. Az önkormányzat ehhez az erdőből akar kihasítani területet. Tímár Béla, a Polgári Kerekasztal Kispestért és Wekerléért (PKKW) frakcióvezetője úgy tudja, 4–5000 négyzetméteren kellene kivágni a fákat. Ez azért különösen kényes kérdés, mivel ez Kispest legnagyobb összefüggő zöldterülete. Tímár nem érti, miért akarja tulajdonba venni az erdőt az önkormányzat. Az erdőgazdálkodás nagy szaktudást igénylő feladat. A kispesti önkormányzat pedig soha nem foglalkozott ilyesmivel. Nem is kell, hogy foglalkozzon, az ő dolga a kerület ügyeinek intézése. Tímár Béla szerint nyilvánvaló, hogy az útépítés miatt akar birtokossá válni az önkormányzat.

A leendő bevásárlóközpont környékén ugyanis jelentősen megnő majd a forgalom. Ehhez ki kell szélesíteni a Lehel utcát. Továbbá lehajtót kell építeni a ferihegyi gyorsforgalmi úthoz. Vinczek György, Kispest alpolgármestere azt mondja, ők csak rendbe szeretnék tenni az erdőt. Erre ugyanis képtelen az azt gondozó Pilisi Parkerdő Rt. A területet ellepte a szemét, és sok a hajléktalan. Az alpolgármester nem tartja kizártnak, hogy a bevásárlóközpont miatt hozzá kell nyúlni az erdőhöz. Ám számottevő mennyiségben nem vágnának ki fákat. Vinczek György szerint mindenképp jobb, ha önkormányzati tulajdonban van a Kö-Kivel szomszédos terület. A befektetőnek is ez az érdeke. A különféle engedélyek beszerzése ugyanis egyszerűbb az önkormányzaton keresztül. Továbbá így a beruházót is vélhetően be lehet majd vonni az erdő tisztán tartásába.

Tímár Béla frakcióvezető szerint azonban a tisztasághoz elég lenne együttműködni a terület kezelőjével. A Pilisi Parkerdő Rt. szóvivője cáfolta, hogy miattuk lenne rendetlenség a rengetegben. Lomniczi Gergely szerint az önkormányzat feladata lenne, hogy megoldja a kerület hulladékszállítási gondjait. A szemetet ugyanis a kispestiek viszik rendszeresen az erdőbe, hiába takarítják ki hetente. A szóvivő úgy véli, a rend megteremtéséhez nincs szükség önkormányzati tulajdonra. A XVIII. kerülettel példaértékű az együttműködés. Ez pedig meglátszik az ottani erdők állapotán. A fakivágásokról a szóvivő közölte, nekik ebben a kérdésben nincs szavuk. Az erdő a kincstár tulajdona. A fakivágásokat az állami erdészeti szolgálat engedélyezi. Ez a hivatal csak legritkább esetben egyezik bele az irtásba. Például egy M0-s autópályához hasonló, közérdekű építkezés esetén.

A megcsonkított erdő

A 3-as metró kőbánya–kispesti végállomása, a buszpályaudvar és a BKV-sportpálya is a Kút-tó erdő területére épült. A kis rengeteget kettészelik ezek az intézmények. A Levegő Munkacsoport szerint nem szabad tovább csonkítani a zöldterületet. Egyelőre a fővárosi önkormányzat támogatását sem élvezi a sportpályára és a szomszédos telekre tervezett bevásárlóközpont építése. A közgyűlés nem támogatta a beruházást. Később a kispesti polgármester zárt ajtók mögött tárgyalt a fővárosi MSZP-vel és SZDSZ-szel. A közgyűlés hamarosan újra napirendre tűzi a kérdést.

bevásárlóközpont miatt. Ehhez a kispesti önkormányzat magának követeli az erdőt az államtól. Vajta Zoltán A megcsonkított erdő A 3-as metró kőbánya–kispesti végállomása, a buszpályaudvar és a BKV-sportpálya is a Kút-tó erdő területére épült. A kis rengeteget kettészelik ezek az intézmények. A Levegő Munkacsoport szerint nem szabad tovább csonkítani a zöldterületet.

Egyelőre a fővárosi önkormányzat támogatását sem élvezi a sportpályára és a szomszédos telekre tervezett bevásárlóközpont építése. A közgyűlés nem támogatta a beruházást. Később a kispesti polgármester zárt ajtók mögött tárgyalt a fővárosi MSZP-vel és SZDSZ-szel. A közgyűlés hamarosan újra napirendre tűzi a kérdést. Mindenki mást mond, hogy mekkora területet érint majd a pusztítás. De biztos, hogy fákat vágnak az erdőben. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!