Hírek

2005.08.05. 00:00

Farmerként bokrot vág

Washingtonnal kicsit úgy vagyunk, mint Budapesttel, amely a csípős nyelvek szerint nyáron a legszebb, mivel az összes budapesti szabadságon van. Az amerikai főváros is augusztusban szép, ilyenkor ugyanis nyaral a kongresszus és szinte az egész Fehér Ház. Élükön az amerikai elnökkel.

Gyulay Zoltán

George W. Bush négy hetet hagyományosan texasi ranchán, Crawfordban tölt. Az öltönyt és a felváltva hol kék, hol piros nyakkendőt farmerra és pólóra cseréli, az Egyesült Államok elnöke „gazdának áll”. Ford pickupján járja be 6,7 négyzetkilométeres birtokát, fát fűrészel, bokrokat nyeseget (nevének jelentése mellesleg magyarul bokor), megfoltozza a kerítést. Délutánonként gyakran fölkeresi a közeli kocsmát, hogy egy kávé mellett elcsevegjen a szomszédokkal. Az amerikaiak számára fontos a nyaralás helyszínének pontos megválasztása, hogy eldöntsék, rokonszenveznek-e az elnökkel vagy pedig épp ellenkezőleg. Szóbeszéd tárgyává váltak például Bill Clinton kiruccanásai az elit helynek számító massachusettesi szigetre, Martha’s Vineyardra. A volt elnök 1999-ben aztán megkérdezte a közvéleményt, hol is látnák őt szívesen nyaralóként. Kempingezés és túrázás – ezek álltak az első helyen, Clintonék pedig a wyomingi Grand Teton hegységhez közeli Snake Rivert, valamint a Yellowstone Nemzeti Parkot választották ki. „Mindentől reszkettek, mint a nyárfalevél” – mondta később egy munkatársuk. Clinton tanult elődje – a mostani elnök papája –, George H. W. Bush példájából. Nem a Main állambeli Kennebunkportban, a gazdag keleti parti famíliák kedvenc helyén elterülő gigantikus családi birtokra vonult vissza, egyszerűbb helyet választott magának. Ifjabb Bush is úgy véli: nem minden amerikai család engedheti meg magának, hogy a tengerparton hűsöljön. Tegyük hozzá: olyan sokáig sem távolodhat el a munkahelyétől.
Az Egyesült Államok 43. elnöke nem kedveli Washingtont. A statisztika is mutatja: hatszáz napos hivatali idejének csaknem negyven százalékát Crawfordban, a Camp David-i hétvégi elnöki üdülőben vagy atyjánál, Kennebunkportban töltötte.
A Fehér Ház csak annyit siet ehhez hozzáfűzni: bárhol tartózkodjék is az elnök, mindenhol dolgozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!