Hírek

2005.08.24. 06:59

Fegyverbe szólítanak orosz radikálisok

Az orosz szélsőségesek „párhuzamos hatalmi struktúrák” és „fegyveres egységek” létrehozására készülnek – ilyen következtetésre jutott az emberi jogok moszkvai irodája. A szervezet az Európai Unió támogatásával most készítette el féléves jelentését a fajgyűlölet, a fajüldözés és az antiszemitizmus helyzetéről.

Csák E.

A dokumentum szerint az országban aktív tevékenységet folytat a Szláv szövetség, amely polgári védelem felállítását szorgalmazza. Támogatja a szövetséget az Illegális bevándorlás elleni mozgalom, amely maga is a „föld alatt” működik, öttagú csoportokból szerveződik. A Leonyid Ivasov tábornok által vezetett „katonai” szövetség operatív csoportok létrehozására szólította fel a tagjait, és „népbíróságok” felállítását helyezte kilátásába. Fegyveres felkelést szervez egy több névváltozáson átesett nacionalista csoportosulás is.

A jelentés kapcsán a Tageszeitung című lap rámutat, hogy a faji alapon végrehajtott erőszakcselekmények és gyilkosságok többségét szkinhedek követik el Oroszországban. A jogvédő iroda számításai szerint a bőrfejűek mintegy 50 ezren vannak; a külügyminisztérium a számukat 10 ezerre teszi.

Az aggasztó az, hogy a szélsőséges mozgalmaknak nem is nagyon kell titkolniuk céljaikat. A nyár folyamán egyikük táborozásra hívta a fiatalokat, s a tábortűz mellett a résztvevők nemcsak a nemzeti identitástudatot erősítették, hanem túlélési gyakorlatokat is végeztek, felkészülendő „rendkívüli helyzetekre”. A német lap szerint a szkinhedek több mint 200 embert vertek meg nemzetiségi és faji okokból; igaz, ez még mindig jobb, mint a tavalyi 30 gyilkosság hat hónap alatt. A hatóságok feltehetően azért bánnak kesztyűs kézzel a nacionalista szélsőségesekkel, mert nem akarják felhívni a külföld figyelmét az idegengyűlölet növekedésére Oroszországban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!