Hírek

2005.08.12. 00:00

Felvételi: jövőre kevesebb pontot lehet kapni

Ma estig kell beérkezniük a pótfelvételi kérelmeknek a felsőoktatási intézményekbe. Azok a diákok jelentkezhetnek, akiket nem vettek fel vagy az idén nem is jelentkeztek, de ősztől mégis egyetemisták vagy főiskolások szeretnének lenni – derül ki az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda honlapjáról. Az eljárás különleges volta és rövid határideje miatt minden felvételiző csak egy intézménybe és egy szakra adhat be jelentkezési lapot.

Sz. Sz.

Magyar Bálint oktatási miniszter tegnap bejelentette: jövőre módosul a pontszámítás, az, aki nem ér el 78 pontot, nem kerülhet be felsőoktatási intézménybe. Magyar Bálint elmondta, hogy az idei év tapasztalatai alapján ezentúl csak az emelt szintű érettségiért jár majd többletpont, két nyelvvizsgáért öszszesen tíz pluszpontot lehet szerezni, és változik a közép- és emelt szintű érettségi vizsga százalékos eredményeinek átszámítása is. Az oktatási miniszter hozzátette, hogy megszűnik a korábban és az adott felvételi időszakban elért eredmények kombinálásának lehetősége.

Közben a Fidesz tegnap sajtótájékoztatót tartott az idei felvételivel kapcsolatban. Arra kérik Gyurcsány Ferenc kormányfőt, intézkedjen annak érdekében, hogy Magyar Bálint oktatási miniszter orvosolja a felvételi eljárásban hátrányt szenvedett diákok gondjait – jelentette ki Sió László, az ellenzéki párt oktatási műhelyének vezetője. Közölte: a Fidesz szerint a be nem töltött keretszámok terhére rendezhető azoknak a fiataloknak a továbbtanulása, akik az igazságtalan, esélyegyenlőtlenséget okozó pontszámítás miatt nem nyertek felvételt, és ez többletpénzbe sem kerülne.

Elmondta: az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda adatai szerint a 62 ezer államilag finanszírozott helyre alig több mint 59 ezer hallgatót vettek fel, így közel háromezer hely maradt betöltetlenül. Felhívta a figyelmet arra, hogy a felvételi eljárásról szóló rendelet felhatalmazza a minisztert arra, hogy az új vizsgarendszer bevezetésével összefüggésben, az egyenlő bánásmód biztosítása érdekében döntsön az államilag finanszírozott keretszámok bővítéséről, hogy ellensúlyozza az új rendszerben vizsgázókat érő esetleges hátrányokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!