Hírek

2005.08.06. 07:59

Filmalapot hozott létre a Raiffeisen Bank

BAMA

A Raiffeisen bankcsoport megcélozta a magyar filmgyártás teljes körű pénzügyi kiszolgálásának piacát. Ez biztos támogatói hátteret jelenthet a filmkészítők számára, banki garanciavállalás mellett.
Augusztusban kezdődött meg a Raiffeisen Filmtámogatási Alap (RFA) befektetési jegyeinek nyilvános forgalomba hozatala.
A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) engedélyével hárommilliárd forintos befektetési alapot hozott létre a bankcsoport. A 2004 tavaszán életbe lépett Mozgókép Törvény megteremtette annak lehetőségét, hogy a Magyarországon készülő filmprodukciókat finanszírozó vállalatok, cégek társasági adókedvezményben részesüljenek. Így gyakorlatilag is megnyíltak a kapuk a produkciók közvetett, piaci típusú állami támogatása előtt.
A Magyarországon készülő filmalkotásokat támogató társaságok a ráfordításokat költségként elszámolhatják, valamint a támogatás mértékének megfelelő – maximum a fizetendő adó hetven százalékát kitevő – öszszeggel csökkenthetik társasági adóalapjukat.
A Raiffeisen Bank Rt. a 3 milliárd forintos induló befektetéséből 500 millió forint erejéig az adókedvezményt is igénybe kívánja venni, befektetésével is jelezve a konstrukció sikerességébe vetett hitét. Az RFA befektetési jegyeit megvásárlók, kezdeti befektetésével megegyező mértékig jogosulttá válnak a támogatásra, amennyiben a Raiffeisen Consulting Rt.-vel tanácsadói szerződést kötnek és a támogatási igények ezt lehetővé teszik. A Raiffeisen Consulting Rt. olyan adójogi és pénzügyi tanácsadást nyújt ügyfeleinek, amely magában foglal minden olyan jogi és adminisztratív feladatot, ami akár a Nemzeti Filmirodával, akár a Pénzügyminisztériummal kapcsolatban felmerülhet. Ez a szolgáltatás segít abban, hogy a filmelőállító hozzájusson a támogatás összegéhez, illetve hogy a támogató igénybe vehesse a társasági adókedvezményt.  n Magda Eszter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!