Hírek

2005.08.24. 06:43

Gyermekéleteket menthet az új mentőautó

Új gyermekmentőjét mutatta be tegnap az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a zuglói Bethesda Gyermekkórházban. A speciálisan felszerelt jármű Budapesten és környékén áll majd a fiatal betegek szolgálatára. Szeptember 1-jétől segíti a rászoruló kicsiket és nagyokat csecsemőkortól tizennégy éves korig.

Rados V.

[caption id="" align="alignleft" width="228"] Ez a mentőautó járja majd Budapest és a főváros környékének útjait
[/caption]A gyermekek ellátásához gyakran egészen más műszerpark és szaktudás kell, mint a felnőttekéhez, mondta el Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője. A bajba jutott kicsiknek nemegyszer inkubátorra, különleges vérnyomásmérőre, lélegeztetőgépre van szükségük. Nem beszélve az intenzíves gyermek-mentőorvosokról. Ők sajnos kevesen vannak, ezért a mentőszolgálat tervezi, hogy a munkába személyautóval közlekedő gyermekorvosok is bekapcsolódnak majd.

Az OMSZ-nek a Szent Márton Alapítvány jóvoltából hat éve működik már egy gyermekmentő-autója, amely a Markó utcából siet a baj helyszínére. Ezt azonban sokszor a kis betegek szállítására használják – vidékről a fővárosba, illetve egyik kórházból a másikba viszik őket. Most a Magyar Gyermekmentő Alapítvány adományozóktól öszszegyűjtötte az új kombi személyautóra és felszerelésére való több mint tizenkétmillió forintot. Az intenzív ellátáshoz szükséges műszerekkel akár helyben meggyógyíthatják a kis betegeket, akiket így nem kell majd kórházba vinni.

Elkél a segítség, hiszen a közlekedési balesetek, gázolások áldozatai gyakran gyalogos vagy kerékpáros gyerekek. Sok a kruppos vagyis akut légzési betegséggel küszködő fiatal. Náluk egy roham ellátás híján akár fulladáshoz is vezethet. Ugyancsak veszélyes, amikor a kisgyerek félrenyel, vagy valamit, például egy játékdarabkát lenyel. Ilyen esetekben nagyon rövid idő alatt szükség van a szakszerű orvosi segítségre. A gyors, korszerű mentőautó és személyzete tehát valóban életet menthet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!