Hírek

2005.08.13. 07:36

Hagyjanak nyugodtan dolgozni!

Augusztus 17-én a világ egyik legjobb gárdája, az argentin válogatott lesz a mieink ellenfele. A csapat készül az újabb sorsdöntő meccsekre, a kapitány pedig nyugodt körülményekre vágyik.

Hegyi Áron

[caption id="" align="alignleft" width="142"] A kapitány gondolkodik, vajon melyik klubra építse a válogatottat
[/caption]A futballszerető magyar népességnek olyan jó dolga van mostanában, mintha labdarúgásunk újra a világ élvonalába tartozna. Erről persze szó sincs, a helyzet az elmúlt másfél évtizedben vajmi keveset változott. Válogatottunk csak álmodik a világversenyekről, klubcsapataink pedig, az üdítő kivételektől eltekintve, nem érik meg a tavaszt az európai porondon. A kispadon viszont igazi világsztár ül, és Lothar Matthäus személye egyrészt csábító a világ legjobb gárdái számára, másrészt garancia az érdeklődésre. Ennek köszönhető, hogy tavaly a világbajnok brazil válogatott járt a Puskás Ferenc Stadionban, majd a másik vb-döntős, Németország látta vendégül a magyar válogatottat. Most pedig, négy napon belül a világ egyik legnépszerűbb és leggazdagabb klubcsapata, a Real Madrid (Zidane-ostul, Beckhamestül, Ronaldóstul) és a világ egyik legjobb nemzeti csapata, Argentína (Heinzével, Crespóval, Riquelmével) teszi tiszteletét Budapesten. Az érdeklődés ezúttal is garantált, mint ahogy a szövetségi kapitány által tartott sajtótájékoztatón sem maradt szék üresen.

Sok érdekesség persze már nem hangzott el, ismét megtudhattuk, óriási megtiszteltetés és szerencse a magyar válogatott és a magyar játékosok számára, hogy a világ legjobbjaival vehetik fel a küzdelmet. A megtiszteltetés azonban nem szabad, hogy megilletődöttséget jelentsen, mondta Matthäus, ő bizony nem tisztes helytállást vár a gárdától, hanem azt, hogy bátor játékkal győzelemre törjenek a fiúk. A kapitány többször hangoztatta, és most újfent megerősítette, a Real Madrid elleni mérkőzés igazi gála lesz, ami elsősorban Puskás Ferencnek és a szurkolóknak szól. A játék ott másodlagos, nem úgy, mint három nappal később. Argentína ellen már nem elég csak kimenni a pályára, játszani is kell, az a mérkőzés ugyanis főpróba a szeptember 3-án, illetve 7-én esedékes, Málta és Svédország elleni világbajnoki selejtezőkre (mindkét alkalommal itthon játszhatunk). A Real Madrid és az Argentína ellen készülő keretbe meghívott játékosok is ritkán adódó nagy lehetőség előtt állnak, fogalmazott Matthäus, a távollévőket helyettesítve bizonyíthatják, hogy helyük van a válogatottban.

Egészen eddig békés mederben folyt a tájékoztató, majd azt a kérdést kapta a kapitány, hogy mit szól ahhoz, hogy a Hajduk Split elleni mérkőzés után elhangzott, nem lenne baj, ha a Debrecen lenne a magyar válogatott (a gondolatot egyébként Nyilasi Tibor vetette fel a sporttelevízió műsorában). Matthäust láthatóan felbosszantotta ez a felvetés, és ezt nem is próbálta palástolni. – Senkit nem akarok megbántani – bocsátotta előre a kapitány, hogy csak mérsékelten lesz tapintatos –, de ez a felvetés egy óriási butaság. A Debrecen csapatában számos külföldi játékos van, akik, ugye, nem húzhatnák magukra a címeres mezt. Másodszor, azon magyar játékosok közül, akik szóba jöhetnének, többen is, nevezetesen Dombi Tibor és Sándor Tamás, lemondták a válogatottságot, és ezen nem is óhajtanak változtatni. Harmadszor, ne várja senki, hogy két jó mérkőzés miatt sutba dobjuk a válogatott eddig elvégzett munkáját. Továbbá a keddi, manchesteri mérkőzés megmutatta, hogy azért a Debrecen nem lett egy világverő társaság.

A kapitány ezzel le is zárta a témát. Az Athénból hazatérő Torghelle Sándor még megerősítette, hogy a jövő heti két mérkőzés valóban óriási megtiszteltetés, ő pedig remekül érzi magát a Panathinaikosznál, és alig várja, hogy társai a Bajnokok Ligája főtáblájára jussanak (1-3-ról várják a visszavágót a Wisla Krakow ellen). A csoportmérkőzéseken már ő is játszhatna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!