Hírek

2005.08.29. 00:00

Hamarabb adják át a hulladékégetőt

A tervezetthez képest két hónappal hamarabb adják át a felújított rákospalotai hulladékégetőt.

Zs. P.

[caption id="" align="alignleft" width="132"] A hulladékégető a tervezettnél két hónappal korábban lesz kész
[/caption]A húszmilliárd forintos beruházással kibővített és korszerűsített hulladékhasznosítót december végén kellett volna üzemebe helyezni. A közelmúltban tartott bejáráson azonban a politikusok meggyőződhettek róla, már október elején sor kerülhet az ünnepi pillanatra.

Hajdu László (MSZP) XV. kerületi polgármester, Kiss Péter (MSZP) kancelláriaminiszter és Vajda Pál (MSZP) főpolgármester-helyettes elégedetten hallgathatta Bánhidy János főmérnök tájékoztatását. Megtudhatták tőle, hogy a próbaüzem befejeződött, jelenleg a műszaki átadást végzik a szakemberek. Az előrehozott átadás kedvező fordulatot jelent, hiszen a tavaly indult próbaüzemben műszaki hibák sora keletkezett. Gondot okozott a maradékanyagok tárolójának kiürítése, a porszűrő zsákok magas hőhatásra bekövetkezett meghibásodása. A kazán fűtőfelületein a csövek, a füstgáztisztítóban a lemez lyukadt át.
Az első két kazánt tavaly december 10-én adták át, a másik kettőre október elejéig kell várni. Az égetőmű 1982 óta üzemel, füstgáztisztítójának cseréjét már 1993-ban elhatározták, de csak 2002-ben láttak hozzá. Ennek költsége kilencmilliárd forint volt. A füstgáztisztítást szennyvízmentes technológiával végzik, a főmérnök szerint kibocsátási értékei határérték alatt maradnak. A hulladékégető csak települési és szilárd hulladékot fogad be, veszélyeset nem.

Az ellenzék szerint is biztonságos lesz

Endrédy Istvánnak, a főváros környezetvédelmi bizottsága alelnökének sincsenek kétségei afelől, hogy biztonságosan, környezetkímélően fog üzemelni a hulladékégető. A fideszes politikus az üzemeltető FKF Rt. felügyelő-bizottsági tagjaként folyamatosan nyomon követi a beruházást. A Reggelnek elmondta, az első kazán próbaüzeme során tapasztalt meghibásodásokat sikerült elhárítani, a második és a harmadik kazán is problémamentesen kezdte meg működését. A környezetvédelmi hatóság is jónak találta a kibocsátási értékeket.

alelnökének sincsenek kétségei afelől, hogy biztonságosan, környezetkímélően fog üzemelni a hulladékégető. A fideszes politikus az üzemeltető FKF Rt. felügyelő-bizottsági tagjaként

folyamatosan nyomon követi a beruházást. A Reggelnek elmondta, az első kazán próbaüzeme során tapasztalt meghibásodásokat sikerült elhárítani, a második és a harmadik kazán is problémamentesen kezdte meg működését. A környezetvédelmi hatóság is jónak találta a kibocsátási értékeket. A hulladékégető a tervezettnél két hónappal korábban lesz kész -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!