Hírek

2005.08.19. 00:00

Három új mentőhelikopter

Még idén korszerűsödik a légi mentés. Két év múlva kilenc bázisról fognak repülni a helikopterek.

Nógrádi Tóth Erzsébet –Magda Eszter

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A ma használatos orosz gyártmányú Mi-2-eseket kivonják a forgalomból. Az új helikoptereket a szállító fogja üzemeltetni magyar személyzettel.
[/caption]Az utolsó simításokat végzik az Országos Mentőszolgálatban (OMSZ) a légijármű-park cseréjére, kibővítésére és üzemeltetésére kiírandó nemzetközi pályázaton, amelyet a jövő héten tesznek közzé – mondta a Reggelnek Győrfi Pál szóvivő. Ma öt helikoptere van a szolgálatnak, ez azonban a kötelező karbantartások miatt nem elég. A sikeres közbeszerzést követően kivonják az OMSZ kötelékéből a honvédségtől örökölt Mi-2-es gépeket, amelyek polgári célokra még használhatók, s csak a meglévő három francia helikoptert tartják meg. Ezt a flottát bővítik ki a pályázaton nyertes cég három gépével, így hat mentőbázist tudnak működtetni az országban. Jövőre újabbak üzemeltetésére írnak ki pályázatot, mert a cél, hogy 2007 nyarára kilenc légibázis legyen.
A pályázat nyertesének garantálnia kell a bevethető helikoptereket, a mentéstechnikai eszközöket. Be kell szereznie a légügyi engedélyeket, biztosítani a gépek időszaki felülvizsgálatát, a javításokat és a karbantartásokat, s új géptípus üzembe állításakor a pilóták kiképzését. Az új mentőhelikoptereken magyar személyzet fog dolgozni.
A kormány július végén határozott a hazai légi mentés középtávú fejlesztéséről, s azt is előírta, hogy az OMSZ hozzon létre saját tulajdonú egyszemélyes közhasznú társaságot (kht).
A kht. alaptőkéjét a mentőszolgálat költségvetési előirányzatából biztosítják, nincs szó a légi mentés privatizálásáról. A kht. önálló gazdálkodási egység lesz, amelytől az OMSZ csak szolgáltatást vásárol, a mentés irányítását saját bevetési csoportjaival továbbra is ő végzi.
Az egészségügyi tárca kilencszázmillió forint összegű pályázatot ír ki a kórházak sürgősségi osztályainak bővítésére, s a meglévők korszerű orvostechnikai eszközökkel való ellátására. Ezzel párhuzamosan százmillió forintot lehet elnyerni az intézmények helikopter-leszállópályáinak építésére. A hatályos gyógyítási minimumfeltételek szerint jövő januártól csak ott működtethető sürgősségi osztály, ahol lehetőség lesz a légi mentés fogadására. Az előírás szerint biztosítani kell, hogy a beteget a helikopterből azonnal a műtőbe vihessék.

A segélyhívó hálózatot is megújítják az országban

Az OMSZ az idén 2,5 milliárd forintot fordít a mentés technikai feltételeinek javításra és az irányító rendszer korszerűsítésére. Ebből 1,3 milliárdot 120 mentőgépkocsi beszerzésére szánnak. A jelenlegi 107 telefonközpont helyett 26, egymással is kapcsolatban lévőben fogadják majd a 104-es számra érkező hívásokat. A korszerű központok beszerzésére az OMSZ már kiírta a pályázatot. Több mentőállomást újítanak fel és újakat építenek. A Veszprém megyei önkormányzat két új állomást épít, a 300 milliós beruházás költségén fele-fele arányban osztozik az OMSZ és az önkormányzat. Balatonfüreden egy helyen alakítják ki a földi- és a légimentő-bázist.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!