Hírek

2005.08.06. 07:52

Hazug toborzás külföldi munkára

Könnyen pórul járhat, aki gondolkodás nélkül elhiszi a biztos külföldi munkát ajánló hazai ügynökségek ajánlatait. Két, Angliában szerencsétlenül járt fiatalember mesélt lapunknak.

Juhász Ádám

[caption id="" align="alignleft" width="309"] Biztos munkát csak a képzett és angolul jól beszélő buszsofőröknek és kamionvezetőknek tudnak ajánlani a munkaerő-közvetítők
[/caption]Érdemes alaposan utánajárni, ha külföldön keresünk munkát – nyilatkozta a Reggelnek Takács László, a Külügyminisztérium konzuli főosztályának vezetője. Az állásajánlatok ugyanis nem mindig tükrözik hűen a valóságot. Sokszor megesik, hogy valaki munka reményében, közvetítőn keresztül megy ki Angliába, majd ott több hétig nem jut munkához. Ilyenkor az illető a magával vitt pénzét éli fel. Ebben a szakaszban szoktak a becsapottak a  konzulátuson jelentkezni. Itt
a hazajutásukban tudnak segíti. A főosztályvezető szerint főleg azok az álláshirdetések lehetnek gyanúsak, ahol nem követelik meg az adott ország nyelvének ismeretét. A Külügyminisztériumban arról nincs adat, menynyi a kicsalogatott és munka nélkül maradt magyar.
Hasonló eset történt azzal az angolul jól tudó két fiatalemberrel, akik nevük elhallgatását kérve panasszal fordultak a Reggelhez. Egy budapesti irodában jelentkeztek angliai munkára. Az ügynökség emberei azt mondták, nem foglalkoznak munkaközvetítéssel. Saját cégüknek keresnek alkalmazottakat. Közvetítési díjat nem kérnek. A szállást és a gépkocsit pedig biztosítják. Egy-két hétre elegendő pénzt vigyenek magukkal – mondták az irodánál –, ennyi ideig tart
a munkavállaláshoz szükséges papírok elintézése. Az ajánlat itthon jól hangzott, Angliában azonban jött a kiábrándító valóság. Két hónapig, a papírmunkák elhúzódására hivatkozva,  semmilyen munkát nem kaptak. Eközben elfogyott a pénzük. „Segítségül” a cégtől 20 font (7 ezer forint) kölcsönt kaptak hetente. A fizetésük az ügynökség számlájára érkezett, amiből a cég levonta az adókat és a neki járó összeget. Szállásukért öten havi 1300 fontot ( 457 ezer forint) fizettek, amit a tulajdonostól 500  fontért (176 ezer forint) lehetett volna bérelni. Adminisztrációs költségekre hivatkozva 55 fontot (19 ezer forint) vontak le személyenként hetente. Az ottani munkaügyi központ szerint ezt csak egyszer tehették volna meg.
Az igazi megdöbbenés ezek után jött. A két férfi – állításuk szerint – szemtanúja volt, amikor egy társukat felpofozták a cég által felfogadott verőemberek. Reklamálni merészelt ugyanis a ki nem fizetett túlórapénze és az elhallgatott fizetésemelés miatt. A két férfi az állandó fenyegetettség és a hazugságok miatt hazajött. Bár már nem voltak Angliában, a hónap hátralevő három hetének szállásdíját az ügynökség levonta bérükből. Ráadásul az iroda elfelejtette átutalni a kétheti fizetésüket, ami fejenként 300 font, mintegy 105 ezer forint.  Fogarasi Ágnes, az Alba Human Group Nyelviskola és Munkaerő-közvetítő cég irodavezetője lapunknak elmondta, hogy mindenképp tanácsos itthoni közvetítőnél érdeklődni, ha valaki külföldi munkát szeretne vállalni. – Csak azok mennek egyedül, akiknek nincsen felelősségérzetük – hangsúlyozta Fogarasi. Biztos munkát a cégnél csak a képzett, valamint angol nyelven jól tudó busz- és kamionsofőröknek tudnak ajánlani. Náluk az évi kereset 20 ezer font, mintegy hétmillió forint. Ez az a minimális fizetés, amit garantálni tudnak az irodában. Kérdésünkre elmondták, hogy a legtöbb panaszos visszajelzés a felszolgálóipar körül fordul elő.

Hasznos tanácsok a szigetországban munkát keresőknek

Angliába ajánlatos legalább három hétre elegendő összeget vinni. Szoba bérlése heti 70 fontból (24 ezer forint), étkezés 30 fontból (10 ezer) megoldható, kint érdemes bankszámlát nyitni, ott munkaközvetítőt keresni. Így 1–2 hét alatt egy jól fizető fizikai munkához lehet jutni. A papírokat itt 2 hét alatt elintézik és nem veszik el az eredeti személyigazolványt vagy útlevelet arra hivatkozva, hogy a hatóságok csak az eredetit fogadják el a regisztráláshoz. A cikkünkben említett két fiatalember személyigazolványa 3,5 hónapig volt a cégnél.
<keretes71034>

Hol lehet jelentkezni?

Munkaügyi központokban

Magánközvetítőnél

Interneten

Helyi sajtóban megjelenő hirdetésekre

EURES (Európai Foglalkoztatási Szolgálat)

Az adott ország konzulátusán

1. Felszolgáló

2. Szakács

3. Építőipari szakmunkás

4. Mezőgazdasági alkalmazott

5. Recepciós

6. Gyermekfelügyelő

Hol lehet jelentkezni?

Munkaügyi központokban

Magánközvetítőnél

Interneten

Helyi sajtóban megjelenő hirdetésekre

EURES (Európai Foglalkoztatási Szolgálat)

Az adott ország konzulátusán

Biztos munkát csak a képzett és angolul jól beszélő buszsofőröknek és kamionvezetőknek tudnak ajánlani a munkaerő-közvetítők -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!