Hírek

2005.08.13. 00:00

Heverésző aranyifjak bölcsője

A jól megérdemelt szomjoltót akár ülve, állva és fekve is elfogyaszthatjuk. Két csapolt sör közti szünetben azonban érdemes feltápászkodni az óriáspárnákról.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A fővárosi fiatalok és a gyakran betévedő turisták kedvelt szórakozóhelye. Eltér a megszokottól, így érthető, hogy valakinek nagyon tetszik, valakinek pedig egyáltalán nem.
[/caption]A rendszerváltás évében megannyi gyárról derült ki, hogy további működésére nem tart igényt az ország. Erre a szomorú sorsra jutott a ferencvárosi orvosi műszergyár is a Tűzoltó utcában. A gépek leállása után az enyészet évei következtek. A mozdítható dolgoknak hamar lába kélt, a kiürült termekben hajléktalanok és kóbor állatok vertek tanyát. A központi udvaron változatos gyomvilág eresztett gyökeret, a meglazult téglákat pedig elhordták a környék építkezéseire. Tizenöt év elteltével azonban felbukkant egy jóságos mecénás, aki bőkezű adományával életet lehelt a korábban már többször halottnak hitt falak közé. Így született meg a Tűzraktár, a kortárs hazai művészet legújabb fővárosi bölcsője.

– Egyfajta dobbantó vagyunk a fiatal, pályakezdő képzőművészek számára. Színházi csoportok, zenészek és táncosok is otthonra találnak nálunk. A műtermeink mindenki előtt nyitva állnak. A Tűztér névre elkeresztelt szórakozóhely azonban tőlünk függetlenül működik – mutatja be lapunknak a helyet Balla Zoltán, a szervezők csapatának oszlopos tagja.

Ha összeszedjük bátorságunkat és bemerészkedünk az ablaktalan épületbe, rögtön megállapíthatjuk: a hely megálmodói nem szenvedtek krónikus kreativitás hiányban. A falon elmebeteg seriffet, vadnyugati kaktuszok felett egyensúlyozó szuperment, valamint eleddig ismeretlen majomfajtát fedezhet fel a ráérős szemlélődő. Az agyszülemények beazonosítására azonban nem érdemes sok időt fordítani, hiszen a lényeg csak a grafittik után jön. – Végre egy hely, amely elég tágas ahhoz, hogy ne kelljen egymás sarkán taposnunk. Ez a környék sötétedés után nem túl barátságos, de szerencsére közel van a metróállomás. A gyárépület szokatlan hangulatáért azonban megéri kockáztatni egy kicsit – mondja Pécsi Dávid, miközben a diavetítő képeit bambulja a tűzfalon.

A megtakarított zsebpénzünkből vásárolt szomjoltót többféle testhelyzetben is módunkban áll elfogyasztani. Ülve, állva és fekve. Talpára állított, szellőzőcsövekből kialakított könyöklőt is találunk a helyen, óriáspárnákkal kirakva. Előfordul, hogy a megízlelt csapolt utolsó kortyait már ezen heverve gyűri le a megannyi gonddal terhelt fővárosi fiatalság, illetve a gyakran betérő turisták. Ha esetleg mégis feltápászkodik valamelyik aranyifjú, és táncolni támad kedve, akkor meggondolatlan buzgalmát két helyszínen is csillapíthatja. A magamutogatók az udvar közepére álmodott, alulról megvilágított tánctéren mutathatják be tudásukat, a szégyenlősebbek pedig egy föld alatti katlanban rophatják. Az igazán hiperaktívak, akik még napnyugta után sem bírják ki kultúra nélkül, a galérián bemutatott mestermunkákban gyönyörködhetnek. Az éjszakai tárlatvezetés intézménye még az ínyencek kívánságait is kielégíti. A több ezer négyzetméteren „szorongó” komplexum bejárásával éjjel háromra érdemes végezni, hiszen a szórakozóhely ajtajára ekkor kerül fel a lakat.

Szokásosak az árak

Presszókávé: 150 Ft

Kapucsínó: 250 Ft

Tejeskávé: 250 Ft

Csapolt Dreher (0,5 l): 390 Ft

Csapolt Pilsner (0,5 l): 490 Ft

Csapolt Ászok (0,5 l): 320 Ft

Ásványvíz (0,33 l): 220 Ft

Folyó bor (1 dl): 150 Ft

Melegszendvics: 290 Ft

Hot dog: 290 Ft

Túró Rudi: 100 Ft

Kapucsínó: 250 Ft

Tejeskávé: 250 Ft

Csapolt Dreher (0,5 l): 390 Ft

Csapolt Pilsner (0,5 l): 490 Ft

Csapolt Ászok (0,5 l): 320 Ft

Ásványvíz (0,33 l): 220 Ft

Folyó bor (1 dl): 150 Ft

Melegszendvics: 290 Ft

Hot dog: 290 Ft

Túró Rudi: 100 Ft

A fővárosi fiatalok és a gyakran betévedő turisták kedvelt szórakozóhelye. Eltér a megszokottól, így érthető, hogy valakinek nagyon tetszik, valakinek pedig egyáltalán nem. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!