Hírek

2005.08.31. 00:00

Huszonöt éves Szolidaritás

Gdanskban a Szolidaritás mozgalom születésének negyedszázados évfordulóján emlékülést tartottak.

Csák Elemér

Külföldi közéleti személyiségek, köztük Sólyom László magyar államfő is részt vett a tudományos konferencián. A tanácskozás végén a résztvevők dokumentumot írtak alá az Európai Szolidaritás Központ létrehozásáról. Lech Walesa, aki hajógyári munkásból lett a szakszervezeti mozgalom vezetője, megnyitó beszédében hangsúlyozta: „A szabadság, amelyet a lengyelek kivívtak, minden áldozatot megért, beleértve a rendszerváltással járó gazdasági reform nehézségeit is”. Richard Pipes történész, Ronald Reagan egykori amerikai elnök tanácsadója kiemelte: „A Szolidaritás szerepe a kommunizmus megdöntésében rendkívüli volt, mert megmutatta, hogy a dolgozók nem kívánják a kommunizmust”.

A konferencián emlékeztettek arra, hogy az 1980. évi kéthetes sztrájk végén a lengyel vezetés hozzájárult egy független szakszervezet létrehozásához. Tíz esztendővel később a szocialista országokban rendszerváltás zajlott le. Walesa 1990-95 között az államfői posztot töltötte be. A politikust akkor és később még volt harcostársai is árulással vádolták, mert elfogadta a sokmilliós munkanélküliséget kiváltó gazdasági átalakulást. Egyes jobboldali bírálói pedig úgy fogalmaztak, hogy a Nobel-békedíjat is elnyerő Walesa valójában az igaz kommunistaellenes forradalom megelőzése érdekében állt a békés fordulat élére.

Az évforduló előestéjén Lech Walesa számos interjúban ismét értékelte mozgalmának szerepét és a jelenlegi politikai helyzetet. Ezekben a többi közt óvott attól, hogy a kelet-európai országok demokratizálásának támogatása során túlságosan provokálják Oroszországot. A The Timesban figyelmeztetett arra is, hogy a fehérorosz rendszer megdöntése nem elég: a Nyugatnak a gazdaság helyreállításában is szerepet kell játszania, nehogy ingatag állam jelenjen meg az Európai Unió határán. Az Izvesztyijának Walesa megerősítette: októberben újra vállalná az államelnökséget, de „egyelőre a népből hiányzik a szükséges érdeklődés” ahhoz, hogy induljon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!