Hírek

2005.08.31. 00:00

Illeték nélkül öröklünk?

Szeptember elsejére meghirdeti az „Összefogás a haláladó ellen” napot az MDF. Az örökösödési illeték eltörlését kezdeményezik, és ehhez gyűjtenek aláírásokat. Ezzel hárommilliárd forint maradna az örökösök zsebében.

Juhász Ádám

Egy éve már téma volt az örökösödési adó eltörlése, azonban az előterjesztés nem jutott el a parlamentig. A képviselők ugyanis már a bizottságokban leszavazták a javaslatot. A kudarc ellenére a Magyar Demokrata Fórum most újra napirendre tűzte az általuk „haláladónak” nevezett adó eltörlését. Szeptember elsején a párt aktivistái minden megyeszékhelyen várják az embereket, hogy aláírásukkal támogassák a kezdeményezést. Dávid Ibolya pártelnök egy lakossági fórumon a „legerkölcstelenebb” adónak nevezte. Már a gyász heteiben elindul az eljárás.

Számos esetben a családnak a legszükségesebb vagyontárgyait kell értékesítenie az öröklési adó kifizetéséhez – érvelt a politikus. Az adó évente 3 milliárd forint bevétel a költségvetésnek. A hatályos törvény szerint, ha egy szülő gyermeke örököl, akkor 18 millió forintig az örökölt ingatlan értékének 2,5 százalékát kell befizetni. 18 és 35 millió forint között 6 százalékot, míg 35 milliós ingatlan után 11 százalékot kell fizetni. A nem egyenesági öröklési adó mértéke akár a 40 százalékot is elérheti. Egyenes ági, ha a gyermek, a házastárs vagy a szülő örököl. Oldalági, ha testvér, unoka, nagyszülő az érintett örökös.

Heves Gábor, a Pest megyei Illetékhivatal vezetője lapunknak elmondta, hogy évente 1,5– 2 milliárd forint örökösödési illetéket szednek be. A befizetett pénz minden évben nő, ahogyan az örökölt ingatlanok értéke. Az örökös indokolt esetben méltányossági kérelemmel fordulhat az illetékhivatalhoz az összeg mérsékléséért vagy részletfizetésért. A hivatal ilyenkor a nehéz anyagi körülményekről igazolást kér. Ha kiskorú örököl, akkor – a jogszabály szerint – nagykorúvá válása után két évvel kell kifizetnie az illetéket. A hivatalvezető szerint az emberek túlnyomó többsége nem kéri a részletfizetést vagy az illeték mérséklését. A részletfizetésre általában két évet szokott adni a hivatal. Ha valaki nem fizetné be az illetéket, számolhat a végrehajtás fenyegető veszélyével.

Szeptemberben nyújtják be a parlament elé az egyenes ági örökösödési illeték eltörlésére vonatkozó törvénymódosító javaslatukat – mondta a Reggelnek Katona Kálmán, az MDF országos választmányának elnöke. Katona állítása szerint az illetékek behajtására a 3 milliárdos bevétel 10 százaléka, azaz 300 millió forint megy el. Nemzetközi példák – USA, Izrael, Svédország – azt bizonyítják, hogy a fejlett demokratikus államok már eltörölték ezt az adónemet.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese, Burány Sándor szerint a nagyobbik koalíciós párt nyitott a kérdésben. Azzal érvelnek, hogy „ingyenes vagyonszerzés” után fizetendő illetékről van szó. A Fidesznél az adónem megszüntetéséről még nem foglaltak állást, növelését azonban egyértelműen elutasítják. Mécs Imre, az SZDSZ parlamenti képviselője szerint összességében indokolt lenne megszüntetni az örökösödési adót, azonban jobban fel kellene készülnie a pártoknak e kérdésben. Ugyanis nem mindegy hogy valaki 1 millió forintot vagy milliárdokat örököl – véli
a honatya. Magyar György ügyvéd azzal nem értene egyet, ha az egész, jelenlegi örökösödési illetékrendszert törölnék el. Az ingyen öröklés nemzetközi viszonylatokban is nagy károkat okoz, például Monacóban.

Bűnös gondolatokat nyitna meg az ingyen öröklés. A lakásmaffia idős lakástulajdonosokat környékezne meg azzal a céllal, hogy családjuk ellen végrendelkezzenek. Hiszen nem mindegy, hogy ingyen jutnak lakáshoz az „ügyeskedők” vagy akár 40 százalékos illetékfizetés árán – érvelt az ügyvéd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!