Hírek

2005.08.16. 00:00

Iraki húzd meg, ereszd meg

Cs. E.

Hétfő volt az iraki alkotmány kidolgozásának határideje, de a nap folyamán még tartott a húzd meg, ereszd meg az alaptörvény legfontosabb részeiről – az államformáról és az iszlám szerepéről. Washington többször is erős nyomást gyakorolt a síita, szunnita és kurd vezetőkre, s különösen azért sürgeti az aláírást, mert ettől reméli, hogy csökken a főleg szunnita fegyveres ellenállás.
A felek között a legnagyobb ellentét a föderációval kapcsolatban van. A szunnita népcsoport (a lakosság 40 százaléka) vezetői határozottan ellenzik a szövetségi államformát, a kurdok (15 százalék) ezzel szemben önigazgatást követelnek maguknak. A síiták azt akarják elfogadtatni, hogy az egyházi vezetés „útmutató szerepet” játsszon az ország irányításában. A lakosság 55 százalékát alkotó népcsoport
az ország déli felében kíván autonómiához jutni, ahol az olajkészlet 80 százaléka található. Az ideiglenes alkotmány szerint a törvénybe iktatáshoz a 275 tagú parlament kétharmadának egyetértése, továbbá a parlament elnökének és két helyettesének jóváhagyása szükséges.
Megfigyelők szerint az a tény, hogy az alkotmány elfogadása tovább húzódik, az erőszak folytatását jelenti. Az Egyesült Államok minden eszközzel igyekszik kikeveredni a maga által előidézett kelepcéből. Azzal is tisztában van azonban, hogy ha magára hagyja Irakot, az országban azonnal kitör a polgárháború.
Esti hírek szerint a síiták és a kurdok úgy nyilatkoztak: ketten nyújtják be a parlamentnek a dokumentum tervezetét. Bizakodóan nyilatkozott Zalmay Khalilzad amerikai nagykövet is, és keddre ígérte az alkotmány elkészülését. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!