Hírek

2005.08.06. 00:00

Ismét eltűnt a koronatanú

A kecskeméti maffiaper koronatanúja, Szlobodan Sztojanovics másodszor is eltűnt. Pedig ismét tanúskodnia kellene. Ezúttal a Szlávy-gyilkosság ügyében.

Szemán László

Ismét reflektorfénybe kerülhetne a szerb Szlobodan Sztojanovics, ha éppen nem tűnt volna el ismét. A budapesti éjszakában csak Szlobóként ismert férfi egyike a Kecskeméten zajló maffiaper hatóságokkal együttműködő négy tanújának. A vádirat szerint ő is részese volt a Szerbiából Magyarországra irányuló fegyvercsempészetnek, amely fegyverekkel Randai László és társai a konkurensüket akarták kivégeztetni. Négy gyanúsítottal  alkut kötöttek a hatóságok. Vallomásukért cserébe nem emeltek vádat ellenük. Köztük volt a szerb fiatalember is, aki a ''90-es évek közepén, tinédzserként a híres-hírhedt szerb parancsnok, Arkan kapitány embere volt. Ma is mindössze 26 éves. Még márciusban azt nyilatkozta, hogy nem fél senkitől, bérgyilkosoktól sem.

– Két éven át Arkan tigrise voltam Boszniában, azt követően pedig egy évet a francia idegenlégióban is lenyomtam. Tényleg azt hiszik, hogy ilyen múlttal bárkitől is rettegnék? – fogalmazott Szlobó. Akiről úgy tudni, hogy a ''90-es évek végén jött Magyarországra. Akkor előzetes letartóztatásban is volt, ám nem ítélték el sem itt, sem otthon. Pedig a tavalyi elfogása után a szerb hatóságok átiratban közölték róla, mivel is foglalkozik valójában. Spasic Mladen, a szerb szervezett bűnözés elleni igazgatóság osztályvezetője többek között arról ír, hogy Szlobó a vezetője annak a bűnszervezetnek, amely fegyver-, lőszer- és embercsempészettel, okirathamisítással foglalkozik. E bandának tagja a szerbek szerint Nemet Rod-rigo is, aki egyébként a maffiaper vádlottja lett, mivel nem működött együtt a hatóságokkal.

A vádirat szerint ők ketten „hajtották fel” a Vajdaságban a fegyvereket Radnaiék számára, és segítettek azokat átcsempészni a zöldhatáron. Szlobó az ítélkezési szünet előtt egy héten át vallott a kecskeméti bíróság előtt. Megerősítette a vádiratban foglaltakat, ám a szavahihetőségét is megingatta, amikor egyéb bűnügyekről beszélt. Szerinte Radnaiék ölették meg Boros Tamást, sőt Fenyő Jánost is. Arról már nem is szólva, hogy felemlegetett olyanokat is, akiknek végképp semmi közük nincs a kecskeméti vádlottakhoz. Mindezt megfejelte avval, hogy a másik szerb védett tanú elrablásának kísérletéről is beszélt, majd amikor a védelem kérdéseket akart volna feltenni neki, eltűnt. A bíró még a körözését is elrendelte. Egy nap múlva kiderült: csak nem volt kedve a bíróságra menni. Most ismét eltűnt a budapesti éjszakából. Állítólag hazatért Újvidékre. Gond nélkül megtehette, hiszen ismeri a zöldhatárt, és otthon nem körözik.

Együtt ült a Szlávy-gyilkosság egyik vádlottjával

A Szlávy-gyilkosság vádiratá-ban beidézendő tanúként bukkan fel Szlobó neve. Tavaly ősszel egy napot együtt ült a Szlávy-ügy elsőrendű vádlottjával, W. Lászlóval. Állítólag erről a véletlenül együtt töltött napról tett önként vallomást a nyomozóknak. Ügyvédek szerint csoda, hogy a Szlávy-ügybe nem keverte bele a kecskeméti per vádlottait. Szlobó idézése ma nehézkesnek, szinte lehetetlennek tűnik. Pedig szeptember 12-én folyódik a kecskeméti per is, ahol még szerepelnie kellene.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!