Hírek

2005.08.09. 00:00

Ismét veszélyes mérget azonosítottak

Kimutatták a rákkeltő anyagokat az esztergomi Kenyérmezei patakba vezető csatorna iszapjában. Ugyanakkor az Észak-dunántúli Vízmű Rt. tájékoztatása szerint nem szennyeződtek Esztergom vízbázisai és zavartalan a térség biztonságos ivóvízellátása.

Bánky Bea

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség már hétvégén elrendelte a 4,9 kilométer hosszú csatorna lezárását, és szombaton kötelezte a tulajdonos esztergomi önkormányzatot, továbbá a csatornát használó gyógyszeripari Richter Gedeon Rt.-t, illetve a dorogi szemétégetőt üzemeltető Onyx Magyarország Kft.-t, hogy 10 napon belül távolítsa el a PCB-vel szennyezett iszapot a csőrendszerből. Analitikai laboratóriumban vizsgálták be először az iszapmintát, július 28-án. A laboratórium vezetője, Bálint Mária lapunknak elmondta: a hétvégén elkészült mintában találtak PCB-t, ami önmagában is rákkeltő, de velejárója, a dioxin fokozottan veszélyes anyag.

A vietnami háborúban az amerikai hadsereg a dioxint használta biológiai fegyverként: magzatkárosító hatása miatt sérült gyerekek születtek. Az esztergomi önkormányzat megbízásából Bálint Mária a helyszínen ellenőrizte a további szennyezés megakadályozását. – Most ellenőriztük, hogy a csatornát lezárták, a víz innen már nem folyhat ki a Kenyérmezei patakba. Az iszapot eltávolították, ezt az Onyx 1200 Celsius-fok fölötti hőmérsékletre hevített égetőiben megsemmisítik. Ma kezdődik a csatorna kimosása gőzborotvával és szippantással, zárt rendszerben – mondta. A laboratórium vezetője lapunknak elmondta még: a jól látható, szennyezett, 10-15 négyzetméternyi fekete iszap a cég ülepítőmedencéjéből kerülhetett a Kenyérmezei patakba, ezt a lehulló csapadék szétterítette, és visszafolyt a csatornába. Szükséges a patakmeder tisztítása is. Bár még nincsenek készen a mérési eredmények, a laboratórium vezetője azt állítja, nem valószínű, hogy a szennyezett víz kikerült a Dunába, mert az esőzések miatti magas vízállás lassította a lefolyást.

A gyanú árnyéka az Onyx Kft.-re vetül a fideszes környezetvédelmi bizottsági tag Illés Zoltán szerint, mert a cégnek van engedélye olyan veszélyes anyagok, mint például a mérgező anyagot is tartalmazó transzformátorolaj megsemmisítésére. Ráadásul a tavalyi szennyezés miatt rárótt 150 millió forintos büntetést sem akarja kifizetni. Illés a legfőbb ügyészhez és a francia nagykövetséghez fordul, mert információi szerint bizonyított, hogy a mérgező anyagok a dorogi hulladékégető területéről származtak. Az ellenzéki párt az eset kapcsán Gyurcsány Ferencet kéri, vegye fontolóra Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter leváltását. A dorogi égetőművet üzemeltető  Onyx lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a bírságot már befizették, Illés Zoltán alaptalanul vádaskodik, az Onyx pedig minden segítséget megad a vizsgálathoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!