Hírek

2005.08.15. 00:00

Kinek jutnak a PR-milliók?

Nem közbeszerzéssel választották ki a fővárosi útfelújítások tájékoztatását végző PR-ügynökségeket – értesült a Reggel. A városháza sajtóosztálya ajánlására kerültek körön belülre.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Tájékoztatnak, elterelnek, lezárnak. Az a kérdés, ki jár jól a főváros útfelújításainak kommunikálásával. Mert valaki egészen biztos sokat keres.
[/caption]2005 a főváros történetének eddigi legnagyobb mértékű útfelújítását hozó éve. Csak júniusban negyvenhat útszakaszt javítanak ki. Ennek kommunikációjára a fővárosi önkormányzat külső segítséget vesz igénybe. Az erre alkalmas cégeket azonban nem közbeszerzési pályázaton választotta ki az útfelújításokat megrendelő ügyosztály. A magyarázatot Nyáry Krisztiántól, a városháza kommunikációs igazgatójától kaptuk meg: „Az útfelújítások kommunikációjába bevont PR-ügynökségeket nem a főpolgármesteri hivatal választja ki, hanem a felújítási munkálatokat végző kivitelező cégek. Azért választottuk ezt a megoldást, mert olcsóbb és hatékonyabb, mintha az adófizetők pénzén központi tendert írnánk ki.” A közbeszerzési pályáztatás kétségkívül drágább megoldás, ám éppen azt a célt szolgálja, hogy a közpénzek felhasználása ellenőrzött legyen.

Mit tett a városháza a pályáztatás helyett? Nyáry Krisztián: „A tavasszal bejelentett nagyszabású útfelújítási program hírére számos kommunikációs ügynökség érdeklődött nálunk, hiszen ezeknél a munkáknál mindig szükség van professzionális tájékoztatási munkára. Tájékoztattuk őket, hogy mi nem írunk ki külön pályázatot, de szívesen megadjuk adataikat a kivitelező cégeknek. Tudomásom szerint 5-6 ügynökség dolgozik a kivitelező cégeknek, ezek közül volt, aki először nálunk érdeklődött.”

Deák András (Fidesz), a főváros közbeszerzési bizottságának elnöke szerint nem a sajtóosztály feladata válogatni az jelentkezők közül. Véleménye szerint azért, mert ezzel előnyben részesítenek egyeseket más cégekkel szemben. Deák szerint közbeszerzési pályázaton kellett volna kiválasztani egy ügynökséget, amely az egészet kezeli. Nyáry Krisztián lapunknak adott válaszában nem sorolta fel, mely cégeket ajánlották. Június elején azt nyilatkozta, az útfelújítások egységes kommunikációját a Capital Grouphoz tartozó Privy Council (PC) ügynökség végzi. Ez a cég került be a sajtóosztály látókörébe. Nyáry szerint a tíz kivitelező egységesen a PC-t jelölte ki kapcsolat- tartójuknak, függetlenül attól, kivel dolgoztatnak.

A főváros tehát az aszfaltozókra bízza a választást. Vagyis nem foglalkozik azzal: a legalkalmasabb ügynökség végezze a tájékoztatást. Csakhogy az útfelújítás a főváros és az állam milliárdjaiból valósul meg. Konyári Zsófiától, a városháza út-műtárgy alosztályvezetőjétől megtudtuk, a beruházások teljes költségének kilencedéből tartalékkeretet képeznek. Ennek a terhére rendelik meg a kötelező tájékoztatást, ami nem lehet több, mint ennek a tartaléknak az egykilenced része.

Amiről tudni lehet…

Júniusban többek között ezekre az útfelújításokra kötöttek szerződést: VIII. ker.: Mária u., XV. ker.: Szentmihályi úti felüljáró, Közvágóhíd u., XI. ker.: Budaörsi úti felüljáró, Kőérberki út, Budafoki út, XXIII. ker.: Templom u., Grassalkovich u., X. ker.: Mádi út, Fehér út, XX. ker.: Lázár u., Szent Imre herceg u., XIX. ker.: Nádasdy u., XVI. ker.: Rákospalotai határút, II. ker.: Csanády u., IV. ker.: Árpád út, VII. ker.: Bethlen Gábor u., VI. ker.: Nagymező u., Király u., XIV. ker.: Cinkotai út, XXII. ker.: Leányka u., II-III. ker.: Árpád fejedelem útja.

X. ker.: Mádi út, Fehér út,

XX. ker.: Lázár u., Szent Imre herceg u., XIX. ker.: Nádasdy u., XVI. ker.: Rákospalotai határút, II. ker.: Csanády u., IV. ker.: Árpád út, VII. ker.: Bethlen Gábor u., VI. ker.: Nagymező u., Király u., XIV. ker.: Cinkotai út, XXII. ker.: Leányka u., II-III. ker.: Árpád fejedelem útja. Tájékoztatnak, elterelnek, lezárnak. Az a kérdés, ki jár jól a főváros útfelújításainak kommunikálásával. Mert valaki egészen biztos sokat keres. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!