Hírek

2005.08.03. 06:21

Kísértetház az Operánál

Egyszer majd luxusszálloda lesz az Operánál. A terveket öt éve nem sikerül megvalósítani. A tulajdonos mégis a Reggel miatt ideges.

Dávid Szonja

[caption id="" align="alignleft" width="307"] Hét éve áll üresen az egykori Balettintézet épülete. A tervek még úgy szóltak, hogy 2002-ben luxusszálloda nyílik itt. Ebből még semmi sem látszik.
[/caption]– Semmi közük hozzá, mit képzelnek maguk, hagyják békén a mi Balettintézetünket! Nem akarjuk, hogy bármit is írjanak az épületről! Semmilyen információt nem adunk! Ha mégis megjelenik valami, akkor a jogászaink megteszik a szükséges lépéseket. Majd ha mi úgy akarjuk, akkor megjelenhet a cikk! –  mondta a Reggelnek felbőszülten a Balettintézet új tulajdonosa, a Plaza Center-csoport ügyvezetőjének asszisztense. Lapunk azt szerette volna megtudni, mi lesz a sorsa az egykori Balettintézetnek. Hét éve áll üresen a patinás épület. Az új tulajdonos, a Plaza Center-csoport tervei szerint, szálloda üzemel majd a falai között. Az, hogy a hotel mikor nyitja meg kapuit, egyelőre rejtély. – Az épületet 1998-ban vásárolta meg az önkormányzattól egy izraeli érdekeltségű befektető társaság. A tervek szerint luxus-, vagyis öt-, illetve öt plusz egycsillagos szálloda működik majd az Andrássy úton. Olyan hotel lesz, amely igazodik a környezet eleganciájához– mondta a Reggelnek Fürst György kerületi alpolgármester. Az évek óta árválkodó, mostoha sorsú építészeti remekművet nem kíméli az idő. Az önkormányzat csak mint hatóság járhat el az épület sorsát illetően. – Kizárólag a karbantartásra kötelezhetjük a tulajdonost. Ha ennek nem tesz eleget, akkor bírságot szabhat ki a kerületi városvezetés. A másik lehetőség akkor merül fel, ha az épület állapota már veszélyt jelent a környezetre, a járókelőkre. Ilyen esetben elvégeztetjük a helyreállítási munkát, ennek költségeit a tulajdonosnak kell megfizetnie – mondta Fürst.

Az Andrássy úti üres épület védett területen található, a világörökség részét képezi a hoszszú sugárút. Ennek ellenére szinte semmilyen kötelezettség nem terheli az új tulajdonost. A fővárosi önkormányzat települési és értékvédelmi ügyosztályától megtudtuk: ők is tehetetlenek, mert birtokával mindenki szabadon rendelkezhet. Ugyanezt az információt kaptuk az önkormányzat várostervezési bizottságától is. Egyedül az adásvételi szerződésben rögzíthetők olyan pontok, melyek a jövőbeni működésre adhatnak garanciát. – Pazarlásnak tartom, hogy ott áll egy nagy épület üresen. Az biztos, hogy nagyon jó helyen volt a gyerekeknek az intézet, csak át kellett sétálni az Operába. Az viszont nagy öröm, hogy mostanra egy európai szintű központban tanulhatnak a gyerekek Zuglóban – mondta a Reggelnek Bán Teodóra táncművész.

A Plaza Center munkatársa szerint senkinek semmi köze az épülethez, különösen nem egy újságnak. Így nem kaptunk információt arról sem, hogy egyáltalán végeznek-e bármiféle munkát az épületben. Azt viszont kilátásba helyezték, hogy lapunk pereskedésre számíthat, ha a tiltásuk ellenére bármit is közlünk az Andrássy úti épületről. Még akkor is, ha csupán közöljük a tényeket. – A jogászaink nagyon értik a dolgukat – mondta végül a Reggelnek a Plaza Center munkatársa.

Már működnie kellene

Csaknem ötéves az a terv, mely szerint Balett Plaza néven alakítják luxusszállodává az épületet. Az eredeti elképzelések szerint 2001-ben vagy 2002-ben nyitották volna meg. Egy korábbi nyilatkozat alapján a nyolcezer négyzetméteres műemlék épületben 180 szobát alakítanának ki. A felújításra, belső átépítésre 30–35 millió dollárt, azaz közel hétmilliárd forintot szánnának.

sikerül megvalósítani. A tulajdonos mégis a Reggel miatt ideges. Dávid Szonja Már működnie kellene

Csaknem ötéves az a terv, mely szerint Balett Plaza néven alakítják luxusszállodává az épületet. Az eredeti elképzelések szerint 2001-ben vagy 2002-ben nyitották volna meg. Egy korábbi nyilatkozat alapján a nyolcezer négyzetméteres műemlék épületben 180 szobát alakítanának ki. A felújításra, belső átépítésre 30–35 millió dollárt, azaz közel hétmilliárd forintot szánnának. Hét éve áll üresen az egykori Balettintézet épülete. A tervek még úgy szóltak, hogy 2002-ben luxusszálloda nyílik itt. Ebből még semmi sem látszik. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!