Hírek

2005.08.30. 00:00

Kiürítették New Orleanst

Megdöbbentő jelenetekről érkeztek képek tegnap New Orleansból. A Katrina hurrikán megérkeztével a dél-louisianai nagyváros fényei kialudtak. A tévéfelvételek sötétbe burkolózott és teljesen kihalt utcákat mutattak. A hatóságok adatai szerint a forgószél végigsöpört a Mexikói-öbölben New Orleanstól hatvan kilométerrel délre fekvő Grand-szigeten.

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="246"] Aki csak tehette, menekült. A hatóságok elrendelték New Orleans kiürítését. A városból kivezető utakon kilométeres autósorok alakultak ki.
[/caption]A hurrikán központjában a forgás az óránkénti kétszáznegyven kilométeres sebességet is elérte; az időjárási jelenség erősségét az ötfokozatú skálán négyesnek minősítették, alig elmaradva a legveszélyesebbnek tartott ötös fokozattól. A meteorológusok nem zárják ki, hogy a száguldó vihar az öblöt elhagyva újra erőre kap. A városból kivezető utakon már hétfőre virradó éjjel kilométeres dugók alakultak ki, miután a hatóságok elrendelték a csaknem félmilliós lakosság kényszerkitelepítését.

A védettnek tartott Superdome sportstadionban szükségtábort rendeztek be, ahol harmincezer ember keresett [caption id="" align="alignright" width="320"] Sztárfotó Katrináról. A műholdfelvételen jól látható a hurrikán szeme.
[/caption]menedéket. A Louis Armstrong repülőtéren aggódó tömeg várta a gépek indulását, hogy biztonságos helyre jussanak. A szomszédos Mississippi államban ugyancsak sor került kitelepítésekre.

A rendőrség adatai szerint három idős ember életét vesztette, amikor New Orleansból Baton Rouge-ba evakuálták. Mindhárman idősek otthonában laktak, és busszal szállították őket, hogy egy templomban szállásolják el a három férfit. Haláluk oka minden bizonnyal a kiszáradás volt. Kuba előtt a Katrina az óránkénti kétszáznyolcvankét kilométeres sebességet is elérte. Nyolcezer embert kitelepítettek. A karibi ország nyugati részében időszakonként áramkimaradás volt, a telefon-összeköttetés szünetelt.

Helyrehozhatatlan károkat szenvedhet a város

A félmilliós New Orleanst, az Egyesült Államok egyik leghangulatosabb városát gyakorlatilag víz veszi körül: a Pontchartrain-tó és a Mississippi. A település 70 százaléka a tengerszint alatt fekszik, s egyes részeit gátak védik. A Katrina miatt megemelkedő tenger nagy sebességű hullámai elsodorhatják a város jelentős részét. Különösen félő, hogy helyrehozhatatlan károkat szenved a világörökség részét képező Francia Negyed, a dzsessz szülőhelye. Vasárnap a New Orleanstól alig 35 kilométerre lévő waterfordi atomerőművet leállították, s megerősítették az objektum védelmét. Hasonló óvintézkedéseket foganatosítottak a bandi villanyerőműnél Louisiana, illetve a Grand Gulf-i erőműnél Mississippi állam területén. A Mexikói-öbölben álló olajkutak személyzetét a hét végén kimenekítették, s leállt az Egyesült Államok legnagyobb kőolajfogadó kikötője is. Minthogy az amerikai kőolaj- és földgázszükséglet 25 százaléka a Mexikói-öbölből kerül ki, és több hatalmas petrolkémiai üzem épült a környéken, a kutak és a vezetékek megrongálódása újabb energiaár-növekedéshez vezethet. (cse)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!