Hírek

2005.08.18. 00:00

Kokainfutárok beszervezője

Miskolcon fogták el a kokaincsempészet szervezésével is gyanúsított magyar fiatalembert. Éppen külföldről tért haza.

Szemán László

A hétfőn este Miskolcon elfogott  fiatalember a nyolcadik magyar volt, akit – egy azonos csempészbandához tartozva Dél-Amerikából Európába szállította a kokaint – elfogtak. Az ORFK Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kábítószerbűnözés elleni nyomozói az NNI Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi irodájának nyomozóival közösen vették körbe a Svédországból éppen hazatért fiatalember lakását. Mint azt megtudtuk, nem volt szükség kommandós rohamra. Egyszerűen csak becsöngettek a férfi lakásának ajtaján, majd felszólították arra, hogy felemelt kézzel jöjjön ki. A férfi pedig kijött és megadta magát. A lakásban nem találtak kábítószert.

Az elfogott 30 év körüli férfi az alapos gyanú szerint a futárok egyik szervezője volt abban a nemzetközi csempészbandában, amelynek tagja volt többek között az a két, szintén miskolci fiú, akik equadori börtönben ülnek éppen. Mint arról a magyar sajtó már többször beszámolt, Dél-Amerikában legalább tíz magyar ül drogcsempészet miatt embertelen, sőt életveszélyes körülmények között. Öten Equadorban és Venezuelában buktak le. Közülük ketten miskolciak. Egy-másfél millió forintot ígértek nekik, ha sikeresen áthozzák Európába a kokaint, ám van köztük olyan is, aki azt állítja: nem is tudta, mit tartalmaz a rábízott csomag. Mind az ötük esetében felmerült, hogy szándékosan buktatták le őket fél-egy kilogrammnyi kokainnal, hogy amíg a rendőrök velük foglalkoznak, addig társaik nagyobb mennyiséggel könnyedén elindulhassanak Európába. A Dél-Amerikában életveszélyben lévő magyar drogcsempészekre a sajtóhoz forduló szülők hívták fel a figyelmet.

Az egyik, 20 éves miskolci futár édesanyja tegnap indult el Equadorba a baptista szeretetszolgálat segítségével. A baptisták félmillió forintot adtak az útra és még százezret, hogy az aszszony meg tudja venni fiának a legfontosabbakat. Csak érdekesség, hogy az egyik Dél-Amerikában drogcsmepészetért ülő fiú zempléni nagyanyja ellen szintén nyomozás indult. A magyar rendőrök olyan bizonyítékokat kaptak külföldről, hogy a hetven éven felüli néni még 2001-ben kokaint csempészett be Magyarországra.

Még idén év elején a Nemzeti Nyomozó Iroda szaknyomozói brit, német, skandináv és spanyol rendőrökkel közösen kezdtek nyomozni egy adott nemzetközi bűnbanda után. Kiderült, a futárok egy része magyar, és egyesek le is buktak Equadorban, illetve Venezuelában. Arról is értesültek a magyar nyomozók, hogy egy miskolci fiatalember, aki maga is futárkodik időnként, futárokat is beszervez hirdetések útján a bandába. Az eddigi adatok szerint az Equadorban raboskodó két miskolci fiút is ő szervezte be. A szervező–futár azonban eltűnt Magyarországról. Információnk szerint idén március 18-án Budapesten, a Teve utcában, a zsarupalota közelében volt az első lebukás. Ekkor az ORFK kommandósai fogták el a banda első két magyar tagját. Az időközben Svédországból hazatérő miskolci férfi személyében pedig a nyolcadik magyart is elfogták a rendőrök.

Ki akarják fizetni a dél-amerikai smasszereket

A tegnap Equadorba induló kétségbeesett miskolci anyát nemcsak a baptista szeretetszolgálat munkatársa kísérte el, hanem a Kék fény stábja is. Hévízi Zsuzsanna szerkesztő az egyik borsodi internetes lapnak elmondta: a szeretetszolgálattól kapott pénzzen megpróbálják elintézni, hogy a magyar fiúkat egy másik, jobb börtönbe helyezzék át. A futárokat egyébként ők is bűnösnek tartják, de segítenek, hogy az ő sorsuk bemutatása elrettentse az esetleges követőiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!