Hírek

2005.08.30. 00:00

Latrokkal a tárgyalóasztalnál

Kikerült az amerikai elnök szótárából a „lator országok” kifejezés. Érdekérvényesítése során Washington fenyegetés helyett rákényszerül diplomáciai eszközökre.

Csák Elemér

Az Egyesült Államok nem hagyott fel „az új Irak” felépítésének szándékával, de erőfeszítései egyelőre az immár jelképpé nőtt alkotmány kivitelezésére sem elegendőek. Az elhúzódó katonai kaland a jelek szerint felbátorította azokat az országokat, amelyek eddig joggal tarthattak Amerika lesújtó öklétől. A Bush-kormányzat héjái is kénytelenek tudomásul venni, hogy az elnök korábbi harcias retorikája alábbhagyott. Míg a választási kampányban és elnökségének kezdeti időszakában George Bush gyakran emlegette az úgynevezett lator országokat, most hajlandó tárgyalásokat folytatni a korábban gonosznak minősített Iránnal és Észak-Koreával.

A The Washington Post szerint a változás csalódottságot okoz a nemzetbiztonságon őrködő csapat körében, bár igyekeznek ezt leplezni. A kormányzat emberei most azt hangsúlyozzák, hogy a problémák megoldásán immár együtt fáradoznak az USA európai és ázsiai szövetségeseivel. Washington a múltban nem engedte, hogy döntései más országoktól függjenek. Az utóbbi hónapokban viszont ennek ellenkező példáit lehet tapasztalni. Észak-Korea állítólagos atombombájáról hatoldalú tárgyalások folynak. Közösködik az Egyesült Államok Irán nukleáris létesítményeivel kapcsolatban is, s teret enged az Európai Unió tárgyaló trojkájának. Egy magát meg nem nevező kormányzati személy még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa fegyelmezi meg az urándúsításhoz ragaszkodó Teheránt.

A Fehér Ház immár elismeri, hogy eltérő politikát folytat a korábban egységesen latornak nevezett országokkal szemben. Észak-Korea esetében Washington nem volt hajlandó kétoldalú tárgyalásokra, de beleegyezett a többoldalú egyeztetésbe. Bush nem áll szóba Iránnal, de támogatja a Teheránnal tárgyaló európai hatalmakat. Bush a minap szokatlanul árnyalt választ adott arra, miért szabad Teheránnak békés célú nukleáris fejlesztést folytatnia, míg Phenjannak nem. „Irán becsületesebben viselkedik. Észak-Korea eltitkolta urándúsítási programját” – mondta az elnök. Megfigyelők szerint ez a hangnemváltás arra utal, hogy Washinton számol a többi válsághelyzet elhúzódásával is.

Változatlan aggodalom a terrorizmus miatt

Az USA politikája a George W. Bush által „Gonosz tengelyének” nevezett országok – Irak, Irán és Észak-Korea – esetében hozott bizonyos eredményt. Legalábbis az eredeti célkitűzést tekintve, amely arra irányult, hogy a terrorizmus ne juthasson tömegpusztító fegyverekhez a „lator államoktól”. Az amerikai vezetés azonban továbbra is elképzelhetőnek tartja, hogy nukleáris, vegyi vagy biológiai fegyverek illetéktelen kezekbe kerülhetnek. Ebből a szempontból nemcsak Irakot sikerült kiiktatni a veszélyforrások közül, hanem Szíriát és Líbiát is. Utóbbi teljesen lemondott a terrorizmusról és a tömegpusztító fegyverekről, ezért szalonképessé vált a nemzetközi életben.

tekintve, amely arra irányult, hogy a terrorizmus ne juthasson tömegpusztító fegyverekhez a „lator államoktól”. Az amerikai vezetés azonban továbbra is elképzelhetőnek tartja, hogy nukleáris, vegyi vagy biológiai fegyverek illetéktelen kezekbe kerülhetnek. Ebből a szempontból nemcsak Irakot sikerült kiiktatni a veszélyforrások közül, hanem Szíriát és Líbiát is. Utóbbi teljesen lemondott a terrorizmusról és a tömegpusztító fegyverekről, ezért szalonképessé vált a nemzetközi életben. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!