Hírek

2005.08.09. 00:00

Lengyel–fehérorosz ellentét

Feszült a viszony Lengyelország és keleti szomszédja, Fehéroroszország között. Volt már ilyen a történelem folyamán, de Minszk és személy szerint Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök különösen azóta néz ferde szemmel Varsóra, amióta Lengyelország a NATO és az Európai Unió tagja lett.

Csák E.

A tényen túl persze az is hozzátartozik a képhez, hogy Varsó tisztában van a szövetségi rendszerben betöltött stratégiai szerepével, s igyekszik befolyást gyakorolni a térségben végbemenő folyamatokra. A lengyel vezetés egy pillanatig sem titkolta, hogy cselekvő része volt a kijevi „narancsos” forradalom győzelmében, illetve az ukrajnai választások megismételtetésében. Annak is vannak jelei, hogy hasonló fordulatot szívesen látnának Belorussziában is. Lukasenko ezért úgy érzi, Varsó kitolt karját képezi az országában élő mintegy 400 ezres lengyel kisebbség. Figyelmeztetésül a belorusz rendőrség nemrég betört szervezetük irodájába is.

Alexander Kwasniewski lengyel elnök a demokratikus folyamat támogatásáért külön elismerést érdemel – írja a Nyugat véleményét tolmácsolva a Süddeitsche Zeitung. „Az Európai Uniónak nem szabad elfelejtenie, hogy Lengyelország ezzel komoly szolgálatot tett Európának” – teszi hozzá a konzervatív lap. Mert – a lap szerint – Lukasenko lépéseit titokban az orosz vezetés bátorítja. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy hétfőn az Európai Parlament lengyel néppárti küldöttségét a diplomáciai iratok és a hivatalos meghívás ellenére visszafordították a fehérorosz határról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!