Hírek

2005.08.08. 00:00

Lenne Ön riporter?

A riporterkedés, a műsorvezetés sokaknak az álmok netovábbját jelenti. A „Riporter kerestetik!” vetélkedőkre mindig tömeges a jelentkezés.

Parcsami Gábor

Hogyan lehet valakiből tévériporter? Az egyik útja elvégezni valamelyik szakképzést nyújtó iskolát. Például a számtalan újságíróképző valamelyikét. Vagy egyetemen, főiskolán médiaszakon kell tanulni. Persze a képesítés megszerzése korántsem egyenlő az elhelyezkedéssel. Erre szokták mondani, hogy jó helyen, jó időben kell kopogtatni. A másik út első pillanatra sokkal egyszerűbbnek tűnik. Hiszen nem elég benevezni egyetlen válogatásra: a több száz vagy több ezer jelentkező közül az elsők között is kell végezni. Az MTV 12+ című délutáni ifjúsági magazinműsora nemrég hirdetett „Újra riporter kerestetik!” elnevezéssel válogatást.

– Műsorunkból adódóan a 12 és 18 év közötti fiatalok jelentkezését várjuk – mondja Győri Ádám, a műsor egyik vezetője. – Pár napja hirdettük meg a válogatást, és máris több mint százan jelentkeztek. Első menetben egy előválogatást rendezünk, amelyen a rátermettséget és különféle helyzetekben a problémamegoldó képességet vizsgáljuk. A következő fordulóban az első rostán átjutott fiatalokat kollégáink „terepen” tesztelik, vagyis kiviszik őket riportokra. Ezután a stáb kiválasztja azokat a legtehetségesebb fiatalokat, akikkel szeptembertől együtt is dolgozhatnak.

– Mivel a jelentkezők kiskorúak, nem akartuk az egymás előtti megmérettetést választani – mondja Győri. – Így is tisztában van vele minden jelentkező, mi a tét. Ha valaki bekerül a stábba, hatalmas lehetőséget kap, hogy megtanulja a szakma minden csínját-bínját. A másik nem titkolt célunk, hogy a győztesek révén még fiatalosabb és aktuálisabb legyen a műsorunk.

Kevesen emlékeznek rá, hogy a vetélkedők nagymestere, Vágó István is így lett tévés. – Kivételes alkalom volt, amikor 1975-ben indultam a „Riporter Kerestetik!”-ben – mondja Vágó István. – Akkoriban egészen más volt, mint ma. Az utóbbi években a hangsúly nem a versenyzőkön, sokkal inkább a műsoron van. Szerintem az utolsó igazi nagy riporter, aki így került be a szakmába, Krizsó Szilvia. Vágó úgy véli, hogy egy jó riporter legfőbb erénye az alapműveltségen kívül a kíváncsiság.

Azt viszont már tényleg csak a szakmabeliek tudják, hogy a nagy öregek közül is néhányan egykor „Riporter kerestetik!”-ben tűntek fel. Így például Déri János, akinek a neve egybeforrott az Ablak című magazinműsorral, aztán a Nulladik típusú találkozásokkal. Feledy Péter, aki az 1971-es verseny megnyerése óta a Magyar Televízióban dolgozik, és jelenleg a Napi Mozaikot szerkeszti. Vagy Egri János, akinek a nevéhez olyan emlékezetes vetélkedők fűződnek, mint a Lehet egy kérdéssel több, a Keresztkérdés, az Elmebajnokság és a Kérdezz, felelek.

Azurák Csaba a TV2 Napló és Jó estét, Magyarország! című műsorainak riportere. 1996-ban másodéves angol-kommunikáció szakos főiskolai hallgatóként jelentkezett a versenyre. Előtte a Fehérvár TV-ben már gyakornokoskodott, és meg akarta nézni, hogyan dolgoznak a nagyok. A második fordulóba a közönség szavazta be. A döntőbe viszont már nem jutott be. A verseny után három évig volt gyakornok a Magyar Rádióban a Krónikánál, amelynek csapata átkerült az induló TV2 hírosztályára. Azurák azóta ezen adó munkatársa.

Barabás Éva az RTL Klub Reggeli és Delelő című műsorának riportere. Nem kezdőként vágott bele 1997-ben a nagy megmérettetésbe, hiszen előtte már a paksi tévénél dolgozott, és negyedikes volt egy újságíró iskolában. Az egyik fordulóban ki is esett, de a nézők visszaszavazták. Ezután „lazábbra vette a dolgokat”, és egyre sikeresebb lett. A verseny után ajánlatot kapott az MTV Híradójától. Ezzel egyidőben kínáltak neki lehetőséget a győri TV-nél is. Végül az MTV-t, majd az RTL Klubot választotta.

Krizsó Szilvia a Magyar Televízió Az Este című műsorának riportere. Az 1998-as győzelme előtt semmi köze nem volt a televíziózáshoz, egy bankban dolgozott. A verseny után a Nap TV-ben szerkesztett, gazdasági és rendőrségi hírekkel foglalkozott. Tíz hónap után igazolt át a Duna TV Napóra című műsorába felelős szerkesztő-műsorvezetőnek. Egy év után került át az Indul a napba. Majd Betlen János és Vitézy László áthívta az MTV Aktuális című műsorába. A műsor megszűnte óta vezeti az Estét.

Barabás Éva az RTL Klub Reggeli és Delelő című műsorának riportere. Nem kezdőként vá-gott bele 1997-ben a nagy megmérettetésbe, hiszen előtte már a paksi tévénél dolgozott, és negyedikes volt egy újságíró iskolában. Az egyik fordulóban ki is esett, de a nézők visszaszavazták. Ezután „lazábbra vette a dolgokat”, és egyre sikeresebb lett. A verseny után ajánlatot kapott az MTV Híradójától. Ezzel egyidőben kínáltak neki lehetőséget a győri TV-nél is. Végül az MTV-t, majd az RTL Klubot választotta.

Krizsó Szilvia a Magyar Televízió Az Este című műsorának riportere. Az 1998-as győzelme előtt semmi köze nem volt a televíziózáshoz, egy bankban dolgozott. A verseny után a Nap TV-ben szerkesztett, gazdasági és rendőrségi hírekkel foglalkozott. Tíz hónap után igazolt át a Duna TV Napóra című műsorába felelős szerkesztő-műsorvezetőnek. Egy év után került át az Indul a napba. Majd Betlen János és Vitézy László áthívta az MTV Aktuális című műsorába. A műsor megszűnte óta vezeti az Estét. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!