Hírek

2005.08.29. 00:06

Listára vett adóelkerülők

Eddig sem volt titkos a nagy összegű adótartozást felhalmozók névsora. Akit hajtott a kíváncsiság, megtekinthette a listát az APEH negyedévente megjelenő értesítőjében. Most azonban egy napilapban is olvasható volt az adóelkerülők listája.

Magda Eszter – Bak Mihály

Azt hiszik, bűnöző vagyok. Mit tudok tenni? Nem hiszem, hogy ez jogos lenne. Szerintem ez vad volt. Csak néhány vélemény a listán szereplő adósoktól. Az adózás rendjéről szóló törvény értelmében az adóhatóság a negyedévet követő harminc napon belül közzéteszi azoknak az adózóknak az adatait, akiknél magánszemély, illetve egyéni vállalkozó esetén tízmillió, társaságnál pedig százmillió forintnál nagyobb összegű adóhiányt tárt fel.

A közzétételhez jogerős adóhatósági határozat szükséges, aminek feltétele, hogy az esetleges bírósági felülvizsgálati eljárás is lezáruljon. Arról a törvény nem rendelkezik, hogy hol kell az adatokat közzétenni. A legfrissebb adatsorban (amelyet a Népszabadság is közzétett) 34 magánszemély és 39 gazdasági társaság hátraléka olvasható. Előbbi csoportban 85 milliós a legnagyobb adóhiány, amelyhez 53 milliós pótlék, bírság társul. A legkevesebbel tartozó is tízmillióval „lóg” az államnak, amely ugyanekkora pótlékot is követel. A cégek listáját 545 milliós hátralékkal vezeti egy budapesti, nyilván csak a véletlenek játékának köszönhetően, Kámfor utcai kft. A legtöbb pénzt a tőketartozás alapján második helyen lévő részvénytársaságon követeli az APEH: az 530 milliót 542 millió bírság egészíti ki.

Lapunk megkeresett néhány, a listán lévő adóst. Egy hatvanmillióval tartozó hölgy még nem is hallott neve megjelenéséről. A váratlan hír felháborította, tisztességtelennek gondolta adatai megjelentetését. Egy másik adóst, akinek 75 milliót kellene befizetnie, a munkahelyén értük el. A gépek zaja mellett annyit sikerült megtudnunk, hogy jobb dolga is van, mint ezzel foglalkozni. Egy három embert foglalkoztató vállalkozás vezetőjét az bántja, hogy aki a listát olvassa, akár azt is hiheti, hogy ő bűnöző. Furcsának tartja az eljárást, hiszen egy listából nem derül ki, hogy mi van a háttérben. Ő negyvenmillióval tartozik. Mint elmondta, nem bírálja ő ezért az adóhatóságot, de egy percet sem aludt éjszaka.

A nyilvánosságra hozatal célja, hogy javítsa az adózási morált. Idén június végéig 41 társaságot 12 milliárd forint adóhiány, valamint csaknem 11 milliárd forint bírság és pótlék fizetésére kötelezett az adóhivatal. Ezzel szemben hat éve még csak 12 társaságnál tárt fel százmillió forintnál nagyobb adóhiányt, ők összesen 2,9 milliárd forinttal kevesebb adót fizettek, és emiatt 3,5 milliárd forint büntetést kaptak.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos álláspontja szerint az adózás rendjéről szóló törvény teszi lehetővé az adóhatóságnak, hogy negyedévente közzétegye a listát. A jogszabály nem tér ki arra, hogy ez milyen fórumot takar. Lehet közlöny, újság, internet egyaránt, nem számít, hogy tizenketten vagy százezren olvassák.

A kifogástalan adózók nyilvántartása

Az adóhatóság külön nyilvántartást fog vezetni az úgynevezett minősített adózókról. A nyilvántartásba önként, külön kérelemre azok a vállalkozást folytatók vehetők fel, akik legalább 3 éve kifogástalanul működnek. A Pénzügyminisztérium álláspontja szerint a minősített adózók vélhetően az üzleti életben is megbízható partnerek, így a megkülönböztetésnek pozitív hatásai lehetnek a hitelkérelmek elbírálásánál, pályázatok elnyerésénél, vagy az adóhatósági ellenőrzéseknél. A nyilvántartás adatait bárki számára hozzáférhetővé teszik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!