Hírek

2005.08.24. 07:01

Ma kezdődik Mehmet Karcsika pere

Lapunk is elkísérte Bogosné Pap Edinát a reptérre. Az asszony tegnap utazott Isztambulba, hogy részt vegyen a fia ügyében ma kezdődő bírósági tárgyaláson.

Nagy Eszter Dóra

[caption id="" align="alignleft" width="132"] Az anya a Ferihegyi reptéren vette át az alapítvány kuratóriumi elnökétől az Isztambulba szóló repülőjegyet
[/caption]– Mindenre fel vagyok készülve – mondta lapunknak a Ferihegyi repülőtéren Bogosné Pap Edina (28). Hozzátette: az is lehetséges, hogy csütörtökön már fiával térhet haza, de az is, hogy hónapokig elhúzódik az eljárás. Karcsika (8) édesanyja már több, mint egy éve nem látta gyermekét. Tavaly július 10-én a fiút török édesapja láthatásra vitte el, majd Karcsikát hamis útlevéllel Törökországba csempészték, s azóta is ott él. Török állampolgárságot kapott, és a helyi újságok beszámolója szerint jól érzi magát, nem akar hazajönni.

Edina a reptéren felidézte az utolsó telefonbeszélgetésüket. – „Most már sírsz?” – kérdezte a kisfiú. Anyukája szerint a gyermek apja és török családtagjai telebeszélték Karcsika fejét azzal, hogy eddig nem kereste az anyja. Edina legalábbis nem tudja másként értékelni fia kérdését. Az asszony arra számít, hogy a török bíróság előtt az apa azzal érvel majd, hogy Edina és férje verte Karcsikát. A nő szerint ez hazugság. Ha így lett volna, az nem maradhatott volna titokban, észre kellett volna vennie a gyerek tanárainak, környezetének az esetleges bántalmazás nyomait. Edina az Egymásért Egy-Másért Kiemelkedően Közhasznú Nemzetközi Alapítvány segítségével jutott ki Isztambulba.

– Ha ők nem segítenek, nem tudtam volna elutazni – fogalmazott Edina. Földesi-Szabó László, az alapítvány kuratóriumi elnöke szerint ilyen típusú ügyet még nem támogattak. Kérdésünkre, hogy elhúzódó per esetén is finanszírozzák-e Edina kiutazásának költségeit, illetve a török ügyvédi díjat, azt mondta, végigviszik az ügyet. Egyelőre csak a mintegy százezer forintos repülőjegyet fizették ki, de több millió forinttal számolnak, mire a történet végére pont kerülhet. A szervezet nem kíván állást foglalni a szülők vitájában, csak a gyerek sorsát szeretnék megnyugtató módon rendezni.

Az asszony egyedül utazott el tegnap, s már délután találkozott a török jogásszal. Ma délelőtt pedig a tárgyalóteremben volt élettársával is találkozik, ám abban nem bízik, hogy az egyébként nemzetközileg körözött férfi a fiát is elviszi a hágai egyezmény szerinti bírósági eljárásra. Edina a két napra hatalmas bőrönddel indult el. – Elviszem az iskolai írásfüzetét, a párnáját, ami már nagyon megviselt és még egy-két dolgot – mondta az asszony. A cél az, hogy a régi tárgyakkal felébreszsze Karcsikában, milyen jó volt neki itthon. Edinát sokan ellátták még jó tanácsokkal, mit hogyan tegyen a bíróságon, hogyan viselkedjen rég nem látott fiával. Egy asszony például lapunkon keresztül jutott el hozzá, ő Görögországban pereskedett hasonló ügyben. De Edina szerint már több asszony is megkereste őt, akik évekig tartó eljárásokról számoltak be neki.

Az, hogy mi is történik Törökországban, egyelőre titok. A sajtót ugyanis kizárták a bírósági tárgyalásról, Edina pedig vasárnap áll ismét nyilvánosság elé. Akkor derülhet ki az is, hogy mi is történt a tárgyalóteremben, és mik az esélyek arra, hogy Karcsika visszakerülhessen Magyarországra.

Vajon mennyit ér a török miniszterelnök, Erdogan májusban tett ígérete?

A Magyarországra kétnapos látogatásra érkező Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök májusban úgy fogalmazott: „Tüysüz Mehmet Károly felkutatása érdekében már korábban is történtek lépések, de hazatérésem után újabb intézkedések megtételét várom el a rendőrségi és más szervektől”. A török kormányfő ezzel ígéretet tett magyar kollegájának a gyerek mielőbbi felkutatására és hazajuttatására. Arról azonban eddig nem érkezett információ, hogy a török és magyar újságírók mellett a török hatóságok is a nyomára bukkantak volna a tavaly eltűnt kisfiúnak. Edina attól tart, hogy volt élettársa betartja ígéretét, és ha az asszonynak kedvező ítélet születik a bíróságon, a férfi még óvatosabb lesz, és a sajtó számára is elérhetetlenül rejti el gyermekét.

a rendőrségi és más szervektől”. A török kormányfő ezzel ígéretet tett magyar kollegájának a gyerek mielőbbi felkutatására és hazajuttatására.

Arról azonban eddig nem érkezett információ, hogy a török és magyar újságírók mellett a török hatóságok is a nyomára bukkantak volna a tavaly eltűnt kisfiúnak.

Edina attól tart, hogy volt élettársa betartja ígéretét, és ha az asszonynak kedvező ítélet születik a bíróságon, a férfi még óvatosabb lesz, és a sajtó

számára is elérhetetlenül rejti el gyermekét. Az anya a Ferihegyi reptéren vette át az alapítvány kuratóriumi elnökétől az Isztambulba szóló repülőjegyet -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!