Hírek

2005.08.16. 00:00

Marad a hulladéklerakó európai uniós támogatása

N. I. G.

Elhárult az észak-balatoni regionális hulladékgazdálkodási beruházásra megítélt 16,5 millió euró (körülbelül négymilliárd forint) európai uniós támogatás elvesztésének közvetlen veszélye . A Veszprém megyei Királyszentistván lakosainak többsége a hét végén népszavazáson hagyta jóvá, hogy a településen épüljön meg a rendszer központi lerakója. Az Európai Bizottság még 2003-ban ítélt meg támogatást a 33 millió euró (nyolcmilliárd forint) értékű beruházás megvalósításához, amely 160 település 300 ezer lakosának hulladékkezelési gondját oldaná meg.
A lehetséges helyszínek számbavételét követően 2003 októberében Szentgálon a lakosság helyi népszavazáson rá is bólintott a lerakó megépítésére. A beruházást azonban több szomszédos település ellenezte, amelyek bíróságon támadták meg a környezetvédelmi hatóság feljogosító határozatát a tervek előkészítésére. A bírósági eljárás halasztó hatályú, gyors döntésre pedig nem is lehet számítani. Márpedig a megítélt brüsszeli pénz felhasználását legkésőbb 2006 elejéig meg kell kezdeni, ellenkező esetben az egész támogatás elveszhet. Éppen ezért az előkészítők rohamtempóban kerestek új helyszínt, s esett a választásuk Királyszentistvánra, ahol a lakosok 2001-ben egyszer már nemet mondtak a hulladéklerakóra.
A népszavazás eredményét ismerve ismét jó esély van arra, hogy megvalósuljon a beruházás. Igaz, ehhez számos feladatot sürgősen el kell végezni – fogalmazott Hartmann Ferenc.
A projekt gyámolítását elvállaló Veszprém alpolgármestere elmondta: új környezetvédelmi engedélyt kell szerezni, emellett a teljes beruházás tervét át kell dolgozni, s elfogadtatni Brüszszellel. A tervek szerint januárra szerződést is kötnek a nyertes ajánlattevővel.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!