Hírek

2005.08.15. 00:00

Mától igényelhető a kedvezményes hitel

Mától nyújthatják be panelfelújításra hiteligényüket az önkormányzatok és lakóközösségek. Azok, amelyek az önerőt nem tudják előteremteni.

Szilágyi Etelka

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Kétmillió honfitársunkat érinti közvetlenül a probléma: a panelházak rohamosan öregednek, sok esetben már csak a teljes belső felújítás segíthet
[/caption]A hazai 4 milliós lakásállományból 550 ezer lakás nagypaneles, közel 300 ezer pedig egyéb iparosított technológiával épült. Felújításuk közel 2 millió embert érint közvetlenül. Ennek, a hazai lakásállomány csaknem 20 százalékát kitevő otthonnak az első épülettömbjeit 1966-ban adták át. Szigetelésük, nyílászáróik, gépészeti berendezéseik felújítása, cseréje elodázhatatlan.

A korszerűsítéshez 2001 februárjától az egy lakásra kalkulált 1,2 millió forint felújítási költség egyharmadával, 400 ezer forinttal a kormány is hozzájárul. Feltétele azonban, hogy a fennmaradó 800 ezer forintot az érintett lakóközösség és a helyi önkormányzat közösen teremtse elő. A 2001-ben indított, évente kiírt panelpályázaton 2004 végéig 49,5 ezer lakás felújításához nyújtott az állam 6,1 milliárd forintot. Az idén áprilisban kiírt, szeptember 30-ig benyújtható pályázatokra 1,9 milliárd, 2006-ban pedig 6 milliárd forint jut.

Ezt az ötödik éve futó programot egészíti ki a most beindított 20 milliárdos Panel plusz. A hitellehetőség azoknak a lakóközösségeknek és önkormányzatoknak nyújthat segítséget, amelyek a saját erőt nem tudják előteremteni. Így a felújítás költségének az állami támogatás fölötti része hitelből fedezhető. Összege lakásonként legfeljebb 400 ezer, ha az önkormányzat a lakóközösség részét is átvállalja vagy ha a helyhatóság pénzhiány miatt nem tudja előteremteni saját önerejét, maximum 800 ezer forint lehet. A lakóközösségek, önkormányzatok akár önálló hitelt is igényelhetnek a Panel plusz keretéből, ha nem élnek az említett egyharmados állami támogatással. Ebben az esetben a felújítási költségek 25 százalékát kell saját erőként felmutatni, s a fennmaradó 75-öt kérhetik kedvezményes kölcsönként. A hitel maximális összege ez esetben 900 ezer forint lakásonként.

A hitelkérelmeket mától szeptember 30-ig (most) 12 kereskedelmi bankhoz lehet benyújtani: ennyi pénzintézet küldte vissza szerződését a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által megkeresett húszból az augusztus 10-ei határidőig. (A programhoz további hitelintézetek is csatlakozhatnak). A 15 éves futamidejű kedvezményes kölcsön 3 év, a lakás-takarékpénztári szerződéssel rendelkezőknek 5 év türelmi idővel indul. Így addig csak a kamatot (ami 400 ezer forint hitel esetén havi 1900 forint), a türelmi idő lejártával pedig havi 2780 forintot kell fizetni. (A kormány legutóbbi döntése értelmében az 1900 forint kamatot a költségvetés átvállalja a legszegényebb lakóközösségektől.) A kamat a lakóközösségeknél jelenleg évi 5,7 százalék, míg az önkormányzatok esetében egy százalékponttal kevesebb. Ezen felül csak egyszeri projektvizsgálati, valamint szerződésmódosítási díjat számolhatnak fel a pénzintézetek, kezelési költséget, folyósítási jutalékot, előtörlesztési és rendelkezésre tartási díjat nem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!