Hírek

2005.08.13. 07:43

Megfejtették a rizs genetikai kódját

A hét tudományos szenzációja, hogy végre elkészült a rizs genetikai térképe. E tudás birtokában talán véget lehet vetni az éhezésnek a Földön.

Tornai Szabolcs

A világot négy éve hökkentette meg a hír, hogy nekünk, embereknek nagyjából annyi génünk van, mint a rizsnek. Akkor úgy becsülték, hogy az emberi génkészletben, a genomban 30–40 ezer gén található. Tavaly, az újraszámláláskor kiderült, hogy csupán 20–25 ezer génnel rendelkezünk. Ezzel szemben a rizsnek 45 ezer, a kukoricának pedig 50 ezer génje van.
Hogy génszámunk a felére csökkent, azt jelenti, genetikailag egy szintre kerültünk a fonálféreggel és a szobanövényekkel. A szakemberek azonban örülnek a hírnek, mert ha kevesebb az emberi gén, hamarabb elkészíthető a várva várt géntérkép.

A rizs géntérképe azonban már elkészült. Tíz ország tudósai dolgoztak össze, hogy eljuthassanak a mérföldkőnek számító eredményhez. A kutatás Japán irányításával folyt, és nem kevesebb mint hét évet vett igénybe. A rizs őshazája Délkelet-Ázsia, Magyarországon a XVIII. században kezdődött meg e gabonafajta termesztése. A búza után a rizs az emberiség legfontosabb növényi tápláléka (közvetlenül emberi fogyasztásra 95 százalékát használják fel). Jelenleg több mint kétmilliárd ember mindennapi eledele, ám becslések szerint húsz év múlva 4,6 millió ember lesz a rizsre utalva.

A rizs géntérképe alapvető információkkal szolgál arról, hogy miként lehet ellenállóbb és termékenyebb rizsfajtákat kifejleszteni. A szakemberek szerint a rizstermelésnek az elkövetkező húsz évben harminc százalékkal kell növekednie, különben milliók maradhatnak mindennapi betevő nélkül. Pedig az utolsó harminc évben már megkétszereződött a rizstermelés. A géntérkép alapján a kutatóknak az lesz a fő feladatuk, hogy megtalálják azokat a géneket a rizsben, amelyek módosításával fokozható lesz a rizs termő- és ellenállóképessége. Elindulhat tehát a versenyfutás az idővel az új rizsfajták kifejlesztéséért.

Mivel a rizs genetikailag hasonló a búzához, a kukoricához, az árpához, a rozshoz, sőt a cukornádhoz is, ezen haszonnövények genetikai állományának feltérképezése már csak egyetlen lépés. Más szóval, ezen növények genetikai térképe is már lényegében a szakemberek kezében van, csak az utolsó simításokat kell elvégezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!