Hírek

2005.08.25. 00:00

Mélyül az új kátyúgeneráció

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="89"] Az Állatkerti körúton mélyül az út
[/caption]Kátyúzni általában a tavasz beköszöntével szoktak, hogy eltüntessék a téli fagy által kivájt útburkolati hibákat. Május végére Budapest fő- és tömegközlekedési útvonalainak többségéről általában el is tűntek a tengelytörő, hatalmas gödrök. A csapadékos augusztusnak köszönhetően azonban már az idei tél beállta előtt újra látványosan szaporodni kezdtek a főváros útjain az autósok ősi ellenségei. A kátyúk legifjabb generációjával a Budaörsi úton, az Istenhegyi úton, a Szentendrei úton és az Állatkerti körúton találkozhatnak az autósok.

– A mi feladatunk a balesetmentes közlekedés állandó biztosítása a főváros főútvonalain. Az úthibák javítása folyamatos, természetesen évszaktól független munka. Jelenleg nappal tizenkét, éjszaka négy brigád dolgozik. A jövő héttől azonban már tizenhatra növeljük a nappal dolgozó csapatok számát – mondja lapunknak Esztergályos Gábor, az FKF Rt. gyorskarbantartási főépítésvezetője. Esztergályos hozzátette: naponta közel háromszáz új úthiba keletkezik. A közterület-fenntartók kitűzött feladata, hogy az éppen ki nem javított kátyúk darabszámát kétszáz alá szorítsa.

– Valamivel több mint ezer kilométer fővárosi útszakasz tartozik hozzánk, a többi kerületi kezelésű. Az ellenőri szolgálatunk tizenhárom kocsival járőrözik, és a központnak azonnal jelenti az esetleges hibákat. A legfőbb baj az, hogy zuhogó esőben nem tudunk dolgozni, ellenben ilyenkor keletkezik a legtöbb kátyú. Gyakran annyi, hogy saját kapacitással nehezen bírjuk – folytatja Esztergályos Gábor.

A Főpolgármesteri Hivatal az idén 1,6 milliárd forintot különített el a költségvetésében az utak foltozására. A főépítésvezető szerint ez az összeg elegendő, így anyagilag biztosítva van az eredményes munka. Már csak munkatársaiknak kell bírni a kátyúzási tempót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!