Hírek

2005.08.09. 06:18

Mibe vásott bele az ősember foga?

Megkövesedett fogak alapján tudósok megállapították, mit is ettek az egykor Dél-Afrikában élt ősemberek.

Simon Krisztián

Megkövesedett fogakon található apró jelek alapján még évmilliókkal később is megállapíthatjuk, mit is evett azok tulajdonosa – derült ki az arkansasi egyetem tudósainak tanulmányából. Az intézmény kutatója, dr. Peter Ungar csapatával két dél-afrikai ősemberfaj fogait vizsgálta. A fogakon található apró gödrök és karcolások elhelyezkedéséből rájött, hogy a kétmillió éve kihalt előember, az australopithecus africanus például kemény növényekkel táplálkozott.

Ahhoz, hogy a tudósok eredményeket érhessenek el, először olyan mai majmok fogazatát vizsgálták, amelyeknek táplálkozási szokásaival tisztában voltak. A bóbitás csuklyásmajmok (Cebus apella) jórészt gyümölcshússal és száraz gabonafélékkel táplálkoznak, a mellényes bőgőmajmok (Alouatta palliata) ezzel szemben leveleket és nagyobb, kemény növénydarabokat fogyasztanak. Ezek alapján a kutatók a majomfogak különböző kopásmintáihoz különböző növényfajtákat párosítottak. Második lépésként megvizsgálták a korai emberi fajok fogainak kövületeit. Az australopithecus africanus körülbelül hárommillió éve élhetett Afrika déli részén, körülbelül egymillió évvel később itt lett honos a paranthropus robustus elnevezésű ősember is.

A két faj táplálkozási szokásairól a fogaik elhasználtsága adott felvilágosítást. Amíg az australopithecus africanus leginkább hatalmas, fás növényeket evett, addig későbbi rokona, a paranthropus robustus száraz anyagokból – mint a gabona és a különféle magvak – tartotta fenn magát. Az étrendjük ugyanakkor ennél sokkal több ételre is kiterjedhetett, és némely jobb falat esetében meg is egyezett a két faj ízlése.

Ez volt az eddigi legsikeresebb felfedezés a kihalt fajok étrendjének vizsgálatában. A korábbi kutatások során nem születtek pontos adatok, amelyeket nem is tudtak megfelelően alátámasztani, így dr. Peter Ungar csapatának eredményeivel szemben nem is nevezhetők hitelesnek.

az egykor Dél-Afrikában élt ősemberek. Simon Krisztián -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!