Hírek

2005.08.09. 00:00

Mikszáth Kálmán diákjai

A diákok egyik legkedveltebb találkozóhelyévé vált a józsefvárosi Mikszáth Kálmán tér az elmúlt években. A megszépült utcák és épületek varázslatos hangulatot árasztanak.

Kiss Gergely

„Nyócker”, Rákóczi tér, omladozó épületek, sötét és koszos utcák. Sokunkban él ez a kép a Józsefvárosról. Meg kell vallani, méltánytalanul. A körút keleti oldalán rejtőzik Budapest egyik leghangulatosabb belvárosi tere. A sétálóutcákkal körülvett Mikszáth Kálmán tér és környéke akár Párizsban is lehetne. Az apró macskakő már önmagában időutazásra hívja a sétálókat. A patinás épületek többségét felújították, színes falaik vidáman ölelik magukba a kicsiny utcákat. A környéket elsősorban a diákság teszi élővé.

A közelben számos tanintézmény is található. Többek között a Károli Gáspár Református Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem és a piarista gimnázium. A Mikszáth Kálmán tér a hallgatók egyik kedvelt találkozásóhelye. Neves írónk szobra ritkán magányos, a környező padokat és sörözőket ellepik a fiatalok. A Szentkirályi utca sarkán a Frank Zappa Café hívogatja vendégeit. A kávézónak valóságos történelme van, korábban itt működött a legendás Tilos az Á. Az egykori klub Budapest egyik legelső rockkocsmájaként számos koncertnek, eseménynek adott otthont. Falfestményét a francia Verret készítette 1992-ben, amelyet később a Szépművészeti Múzeum védetté nyilvánított. A Tilos az Á-t 1996-ban zárták be, mivel a szomszédok már nem bírták tovább a lármát. A hely öt éve nyílt meg újra, immár Frank Zappa Café néven. Az amerikai zenész 1991-ben személyesen is ellátogatott ide. A francia festmény mellett Zappa képei és lemezborítói díszítik a falakat.

– Engem egyáltalán nem zavarnak az itteni szórakozóhelyek, hangulatosnak tartom őket – mondta a Reggelnek Tölgyesi Ottóné (65). – Néhány évtizeddel ezelőtt még nagyon lepusztult volt a tér, tele volt hajléktalannal. Akkor nem volt ajánlatos egyedül sétálgatni. Amióta felújították, minden megváltozott, szívesen üldögélek a szökőkút melletti padokon. Nézem a diákokat, örülök nekik. A tisztaságra azért jobban is vigyázhatnának, jó lenne sokáig megőrizni a környék szépségét.
A szomszédos utcákban több intézmény is található. A Revicky nagy részét a közelmúltban megújult Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Országos Rádió és Televízió Testület székháza foglalja el. Szemben, a református egyetem mellett áll a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ és Diákcentrum. A hetes szám alatti ház kilóg a sorból, itt a felújítás még várat magára. Falán alig észrevehető emléktábla, mely hirdeti: itt élt Babits Mihály 1916–1931-ig.

A környék vallási élete is meghatározó. A Krúdy Gyula utcába lépve, már messziről látni a pesti Jézus Szíve-templomot. A kéttornyú építmény bejárata már a Lőrinc pap térre nyílik, ahol gróf Zichy Nándor szobra tekint le ránk. A tér szintén megszépült az elmúlt időszakban. Burkolatát kicserélték, díszes kútjából ivóvíz folyik. Bár itt is halad az épületek felújítása, azonban egyiken-másikon még golyónyomokat is felfedezni. A legromosabb ház a Mária utca sarkán található. Alsó szintjén műkö-dik a Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központja. Termeiben buddhista tanításokkal és különböző meditációs gyakorlatokkal ismerkedhetnek meg a kelet iránt érdeklődők.

Külföldiek is szeretik

A Mikszáth Kálmán teret nyáron főképpen a külföldiek népesítik be. A közelben több hotel is található, például a Kálvin téri Korona Szálloda. A turisták általában az esti séták alatt fedezik fel ezt a hangulatos környéket. A Szabó Ervin Könyvtárhoz érve a teraszos kávézók és sörözők szinte magukhoz vonzzák vendégeiket. Az egyik legnépszerűbb hely a Darshan Udvar, amely különleges jellegével kilóg a többi közül. Míg valakik Gaudi stílusát fedezik fel benne, addig másoknak India világát juttatja eszébe.

A Szabó Ervin Könyvtárhoz érve a teraszos kávézók és sörözők szinte magukhoz vonzzák vendégeiket. Az egyik legnépszerűbb hely a Darshan Udvar, amely különleges jellegével kilóg a többi közül. Míg valakik Gaudi stílusát fedezik fel benne, addig másoknak India világát juttatja eszébe. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!