Hírek

2005.08.08. 00:00

Minden finomságnak helye van

Bár a higiénia területén kihívásokkal küszködik, azért minden finomság fellelhető a közkedvelt csarnokban. Sertésnek azonban nem jó lenni benne.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="134"] Ebben a csarnokban még azt is elnézik a vevők, hogy a dinnye ára magasabb, mint más piacokon
[/caption]Van egy jó meg egy rossz hírem. Melyikkel kezdjem? Mondjuk a rosszal. A politika már a piacokra is beszivárgott. Nézelődés, keresgélés közben meglepő hevességgel folyik az eszmecsere. Csúnya szóval mondva, kölcsönösen agitálnak a máskor rendkívül nyugodtnak tűnő polgárok. Csak hát a politika mindenkiből kihozza a rosszat. Persze senki nem tudja meggyőzni az aktuális partnerét, de jó dolog egy kicsit sértegetni a másikat. És akkor a jó hír, röviden. Különlegesen finom fehér ribizli kapható a Rákóczi téri vásárcsarnokban. Tessenek iparkodni, mert kevés van belőle, és nagyon viszi a nép!

A Központi Vásárcsarnok józsefvárosi kistestvérébe toppanva a könnyed nyári szellő ropogós kalács és zamatos, félbevágott görögdinnye illatfelhőjét sodorja felénk. A környék gangos épületeinek elhagyatott padlásaiban fészkelő galambok csapatokba verődve lesik a jószívű adományozók földre vetett morzsáit. A több mint száz éves, patinás épület homlokzatán rozsdásodó vascsőben viharedzett nemzeti lobogó lengedez. – Már lassan húsz éve árusítok itt a Rákóczi téren. Az édesanyám nyomdokaiba léptem, hiszen ő kezdte itt a munkát. Leginkább babot, hagymát és krumplit szoktam felhozni, mert ebből felesleget termesztünk otthon. Bár vannak visszatérő kuncsaftjaim, az elmúlt időszakban sajnos egyre kevesebb a vevőm. A piacozós hangulat azonban itt változatlanul a régi – mondja Maródi Erzsébet, miközben kínálja portékáját.

A csarnok maga viszonylag kis alapterületű, de ennek ellenére semmiben nem szenved hiányt. A szokásos paprika, paradicsom, uborka triásztól az egzotikusnak nevezhető szőrös kiwiig minden kapható. További pozitívuma a piacnak, hogy nincs emelete, se alagsora, így nem csúfítja el sem lift, sem mozgólépcső. Emiatt kénytelenek vagyunk kizárólag a saját két lábunkra támaszkodni. Ha a jobb kéz felé eső ösvényen indulunk el, akkor félméteres újhagymával, öklömnyi vilmoskörtével és önnön zsírjában pörkölődő, ínycsiklandozó grillcsirkével találkozhatunk. Ha inkább balra lófrálunk, akkor a sertések drámai sorsával szembesülhetünk. Szegény röfiket ugyanis turcsi orruktól a körmük hegyéig feldolgozzák, hogy utána a piac érintésével a tányérunkon kössenek ki.

Ha az ÁNTSZ komolyan venné a népegészségügyi és uniós előírásokat, akkor pár üzletet meglegyintene a bezárás szele. Így azonban vidáman táplálhatja az éhes munkásokat a hátsó sarokban meglapuló palacsintázó. Legalábbis arra hasonlított leginkább az ínycsiklandó étek.

Átlag feletti árak

Szeder (1 doboz) 98 Ft

Újburgonya (1 kg) 128 Ft

Ribizli (1 doboz) 98 Ft

Karfiol (1 kg) 98 Ft

Szilva (1 kg) 198 Ft

Görögdinnye (1 kg) 98 Ft

Kukorica (1 cső) 48 Ft

Sózott szalonna (1 kg) 799 Ft

Marhacomb (1 kg) 1400 Ft

Paprika (1 kg) 168 Ft

Paradicsom (1 kg) 221 Ft

Őszibarack (1 kg) 249 Ft

Kovács Katalin (37)

Tíz éve költöztem a környékre, azóta járok ide. Céltudatosan járom körbe a piacot, és teljes bevásárlást szoktam nyélbe ütni. Már arcról ismerjük egymást az árusokkal, szeretem, amikor már messziről előre köszönnek nekem. Kicsit talán drágák, de mindig frissek a termékek.

Zsiák Mónika (22)

Gyakran betérek ide vásárolni, mert szeretek mindennap valamilyen gyümölcsöt venni két gyermekemnek. A piac amúgy meglepően tiszta és rendezett. Komplett nagybevásárlásokra szoktam idejönni, a tejföltől a zöldségekig itt veszek meg mindent.

Srankó Andrásné (55)

Mivel már vagy harminc éve járok ide, így szinte minden eladót ismerek, és engem is sokan ismernek a piacon. Talán ez az egyik utolsó hely, ahol még a régi, hagyományos, piacozós hangulat uralkodik. Igazán tiszta és kulturált a hely, de lehetne olcsóbb.

Újburgonya (1 kg) 128 Ft

Ribizli (1 doboz) 98 Ft

Karfiol (1 kg) 98 Ft

Szilva (1 kg) 198 Ft

Görögdinnye (1 kg) 98 Ft

Kukorica (1 cső) 48 Ft

Sózott szalonna (1 kg) 799 Ft

Marhacomb (1 kg) 1400 Ft

Paprika (1 kg) 168 Ft

Paradicsom (1 kg) 221 Ft

Őszibarack (1 kg) 249 Ft Kovács Katalin (37)

Tíz éve költöztem a környékre, azóta járok ide. Céltudatosan járom körbe a piacot, és teljes bevásárlást szoktam nyélbe ütni. Már arcról ismerjük egymást az árusokkal, szeretem, amikor már messziről előre

köszönnek nekem. Kicsit talán drágák, de mindig frissek a termékek.

Zsiák Mónika (22)

Gyakran betérek ide vásárolni, mert szeretek mindennap valamilyen gyümölcsöt venni két gyermekemnek. A piac amúgy meglepően

tiszta és rendezett. Komplett nagybevásárlásokra szoktam idejönni, a tejföltől a zöldségekig itt veszek meg mindent.

Srankó Andrásné (55)

Mivel már vagy harminc éve járok ide, így szinte minden eladót ismerek, és engem is sokan ismernek a piacon. Talán ez az egyik utolsó hely, ahol még a régi, hagyományos, piacozós hangulat uralkodik. Igazán tiszta és kulturált a hely, de lehetne olcsóbb. Ebben a csarnokban még azt is elnézik a vevők, hogy a dinnye ára magasabb, mint más piacokon -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!