Hírek

2005.08.23. 06:44

Miről nem beszél Polt Péter?

Álláspontom szerint a videofelvételen rögzítettekből olyan büntetőeljárási szabály megsértése nem állapítható meg, amely a kihallgatást törvénytelenné tenné – áll a Legfőbb Ügyészség Kiemelt Ügyek Főosztályát vezető ügyész feljegyzésében.

Nagy E. D.

[caption id="" align="alignleft" width="256"] Úgy tűnik, Kulcsár ügyében még mindig nem az a fontos, hogy hol a pénz
[/caption]A nemrég nyilvánosságra került Kulcsár-kihallgatás a hatóság szerint törvényes volt. „Mikor szakad le onnan?” – kérdezte Kulcsár Attila. Az ügyészek szerint nem a plafonra gondolt a gyanúsított, és nem Kerék Csaba személyére, hanem a helyiségben levő légkondicionálóra, amely furcsa hangokat hallatott. A felvételen Kulcsár később azt mondja: „még ez is”. Az ügyészek szerint ezt pedig a világításra jegyezte meg a gyanúsított, és e két kijelentés között több perc telt el. Zámbó Gyula, Kulcsár védője csak annyit mondott lapunknak: valóban voltak zavaró momentumok. A vizsgálat során az osztályvezető reagált egyes médiában megjelent kifogásokra is. Például megjegyzi, a gyanúsított a kihallgatás alatt is tanácskozhat ügyvédjével, és arra is kitér, hogy nincs jogi akadálya annak, hogy a kihallgatáson több ügyész is jelen legyen. – A gyanúsítotti kihallgatásán alkalmazott speciális taktika, annak módszere, a kihallgatás tudatosan megválasztott légköre nem ellentétes a krimináltaktika elméletében leírt és alkalmazott módszerekkel. Az semmilyen jogi szabályba nem ütközik. A megválasztott taktika eredményesnek bizonyult – tartalmazza a feljegyzés, amelyet bár a múlt héten készítettek, nyilvánosságra csak tegnap hozták. Az osztályvezető az irat végén még azt is megjegyzi, hogy a vizsgálat alapját képező videokazetta felvétele az eredetiről készült egyszerű másolat.

Napokon belül eldől, hogyan folytatódik az ügy

A Fővárosi Főügyészség elfogultság miatti kizárását indítványozta Kerék Csaba és védője, Ruttner György. Szerintük Kulcsár Attila egyik kihallgatási jegyzőkönyve lényegileg és tartalmilag is különbözik a napokban nyilvánosságra került videofelvételen láthatóktól. A gyanúsított és ügyvédje azt kéri, a Legfőbb Ügyészség kijelölése alapján már egy másik ügyészség döntsön a vádemelésről. Emiatt hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás miatt is feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!