Hírek

2005.08.03. 06:25

Molnár cáfol, Kulcsár érzékeny

A brókerbotrány felfüggesztett főnyomozója nemcsak tagadta, hanem iratokkal alátámasztva cáfolta az ellene felhozott legújabb vádakat. A politika nem nyugszik.

Szemán László

Molnár Csaba, az ORFK pénzmosás elleni osztályának rendelkezési állományban lévő vezetője munkahelyéhez közel, az Aradi utca–körút sarkán lévő kávézóban adott randevút tegnap a magyar sajtónak. Az alezredest ugyanis ismét vádakkal illették. Hivatali visszaéléssel és közokirat-hamisítással vádolta meg a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal (KÜNYH). A vád lényege, hogy Molnár úgy végezte a munkáját, hogy kimentse Kulcsár Attilát a büntetőeljárás alól. A K&H Equities egykori üzletágvezetőjét a brókerbotrány kapcsán 20,8 milliárd forint elsikkasztásával, illetve 10,7 milliárd forint kár okozásával gyanúsítják. Tavaly Bécsben éppen Molnár Csaba közreműködésével kapták el, és hozták haza. Az ügyének azóta is folyamatosan politikai felhangjai vannak. Például Kulcsár csak és kizárólag az ügyészeknek volt hajlandó vallomást tenni, a rendőröknek nem. Egyes politikai értékelők szerint így nem meglepő, hogy végül is a gyanú szintje nem jutott el közvetlenül a politikusokhoz. Ugyanezen értékelők szerint Molnár Csaba egyetlen bűne, hogy tavaly a Pannonplast-ügy kirobbanásakor nem hallgatott „jóakaróira”. Eszerint állítólag nem kellett volna feszegetni a később brókerbotránnyá fejlődő ügy részleteit. Hogy ezek valóban egyes pártokhoz és adott politikusokhoz vezettek-e, vélhetően soha nem fogjuk megtudni. Kulcsár gyanúsított. Mint ahogy Molnár is. Mindenesetre védője tegnap kijelentette: mindenáron azon van, hogy a politikát távol tartsa az ügytől, hiszen abban csak a jog érvényesülhet és nem a politika.
A vádirat szerint Molnár és helyettese 2003-ban a K&H-ügyhöz kapcsolódó Pannonplast-ügyben úgy folytatott tanúkihallgatást, hogy Kulcsár Attila tette a vallomást, de azt a tanú nevében jegyzőkönyvezték. Ez lenne a hivatali visszaélés.  A közokirat-hamisítás az ügyészek szerint akkor történt, amikor Molnár 2003. július 6-án június 30-ra dátumozta vissza a Pannonplast-ügyben született nyomozást megszüntető határozatát.
Molnár és ügyvédje, Zamecsnik Péter tegnap a nyomozati iratokban egyébként szereplő jegyzőkönyvekkel, iratokkal cáfolta a vádakat. Szerintük az ORFK számítógépes adatbázisa, az ügyben eljáró ügyész feljegyzése és legalább négy magas rangú rendőri vezető tanúsítja a vád képtelenségét. Hogy az olvasó is megértse, ideírjuk: egyebek mellett július 3-i ügyészi feljegyzés szól a nyomozás megszüntetéséről és arról, hogy az ügyet mégiscsak fokozott ügyészi felügyelet alá kellene venni. Az ORFK számítógépes rendszere és telefon-cellainformációk szerint pedig Molnár Csaba nem is volt azonos helyen Kulcsárral a vádbeli időpontban.
– Ha igaz a vád, honnan tudhatta előre a feljegyzést készítő ügyész július 3-án, hogy én július 6-án vissza fogom dátumozni a határozatot? – kérdezte csak úgy magától tegnap Molnár.
Az ügyészség nem nyilatkozik, mondván: a bíróság majd mérlegeli a bizonyítékokat és eldönti, kinek az álláspontja a helyes, a vádé vagy a védelemé.

Kulcsár megszólalt

„Miért mondja azt Molnár Csaba, hogy ő elkapott, amikor önként adtam fel neki magam!?” – reagált tegnap a Magyar Távirati Irodának Kulcsár Attila a rendőrtiszt sajtótájékozta-tóján elhangzottakra. Kulcsár egyébként állítja: a „nyomozási szakban már részben tisztázódott, hogy a valóságban ez úgy történt, hogy a jó viszonyunkra tekintettel én kezdeményeztem a találkozót, és hívtam ki Molnár Csabát Bécsbe azért, hogy hazaszállítson és bekísérjen a rendőrségre”.

Kulcsár nem kommentálta a Molnár elleni új vádakat. Reméli, hogy a bíróságon ez is tisztázódik majd. A rendőrt egyébként kitűnő szakembernek tartja, akivel a híresztelésekkel ellentétben nem volt és ma sincs semmi baja. Emberileg sajnálja Molnár Csabát a meghurcoltatása miatt.

Kulcsár nem kommentálta a Molnár elleni új vádakat. Reméli, hogy a bíróságon ez is tisztázódik majd. A rendőrt egyébként kitűnő szakembernek tartja, akivel a híresztelésekkel ellentétben nem volt és ma sincs semmi baja. Emberileg sajnálja Molnár Csabát a meghurcoltatása miatt. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!