Hírek

2005.08.22. 06:19

Műláb, fabódé és világörökség

Dávid Sz.

[caption id="" align="alignleft" width="249"] Az Operával szemben lévő Balettintézet is látott már szebb napokat
[/caption]– A Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága egy tárcaközi szervezet, amely nem rendelkezik hatósági jogkörrel. Ha a világörökségi érdekeket veszélyeztető bejelentés érkezik hozzánk, azt szakmai véleményünkkel együtt továbbítjuk az illetékes hatóságnak. Ez kulturális helyszínek esetében a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Műemlék-felügyeleti Igazgatósága. Ők léphetnek fel mint szakhatóság – mondta Pintér Tamás a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottságának munkatársa.
Fabódé, hullámpala tetővel. Ez egy hangulatos kávézó is lehetne egy üdülőtelepen. Ám a Fesztivál kávézó a páratlan budapesti panoráma közepét választotta helyszínéül. A helyzetet súlyosbítja, hogy a terület, azaz a Lánc-híd pesti hídfője a világörökség részét képezi. A vendéglátó egység inkább vadnyugati hangulatot próbált felidézni. A látottak alapján a tulajdonost hidegen hagyta a főváros korabeli szelleme. Az Andrássy úton is akadnak méltatlanságok. Két, világmárkát forgalmazó, igényes üzlet között egy harisnyabolt húzódik. A kis üzlet jobb oldalából hosszú, rózsaszín neccharisnyás műlábak lógnak ki. A másik oldalon pedig nejlon harisnyakötőket láthatunk. A kirakat mellett kék és lila színű alsóneműt is kínálnak a próbababák.
Az Operával szemben lévő egykori Balettintézet is látott már szebb napokat. Az épületen több helyre is kitetették az omlásveszélyre figyelmeztető táblát. A házról hullik a vakolat, az ablakok évek óta kitörtek. A volt Balettintézetet érdemesebb sötétben megcsodálni. A sugárút elején városnéző buszok indulnak turisták számára. A ismertető programfüzet gyakran az egész környéket elborítja. Megtalálható a földön, a közeli gyalogos-átkelőhelyen és a környéken lévő ablakpárkányokon. A szemetesek pedig teljesítőképességük határán vannak. Több hulladékot már nem bírnak el, így marad a kuka környéke.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!