Hírek

2005.08.19. 06:45

Nálunk titkolják a cégek az őket ért vírustámadást

M. E.

A Zotob névre hallgató károkozó első variánsa vasárnap ütötte fel fejét a világhálón, azóta egy tucat módosított változat követte. Több vezető amerikai vállalatnál is komoly problémákat okozott. A támadás érintette a CNN és az ABC News amerikai hírcsatornát, valamint a New York Times című napilapot is.
Világszerte a felhasználók 5-8 százaléka használ Windows 2000 operációs rendszert, amelynek biztonsági rését támadják a legújabb variánsok. A fenyegetés tehát óriási.
Magyarországon rengeteg  nagyvállalat használ Windowst, így sokukat fenyegeti a vírus. Megkérdezett szakértő elmondta, hogy bizonyosan vannak már áldozatok, de nálunk nem szokás tájékoztatni erről a közvéleményt. Külföldön nem okoz problémát, hogy beszéljenek a vírustámadásról, nálunk ezt a cégek csak ritkán vallják be.
A kártevő nagyobb problémát jelent a hálózatba kötött számítógépeket használó vállalatoknak, mint az átlagfelhasználóknak. A Zotob lemásolja önmagát, de nem pusztítja el az adatokat, „csupán” meggátolja a számítógépek közötti adatforgalmat. Ráadásul a Zotob azért is különösen veszélyes, mert a Microsoft tájékoztatása szerint a felhasználó elvileg észre sem veszi, ha megfertőződik a PC-je. A számítógép kikapcsolása csak elodázza a problémát, a megoldás a Microsoft rendszerfrissítésének telepítése és a vírusvédelmi megoldások frissítése.
Az amerikai cégek a jelek szerint felülkerekedtek a vírustámadás okozta felforduláson, és többé-kevésbé helyreállították rendszereiket. Bár most eddig csak néhány ezer számítógép fertőződött meg, a vírusírók egyre gyorsabb ütemben bocsájtják ki kártevőiket.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!