Hírek

2005.08.24. 06:52

Négy párt egy kisebb parlamentet akar

Folytatódik a négypárti egyeztetés, amelyen a felek már konkrét, kidolgozott választási modellekről tárgyalnak. Mindannyian a vegyes választási rendszer fenntartásában gondolkodnak.

P. Á.

A nyári szünet utáni első, tegnap megtartott négypárti egyeztetés a kisebb parlamentről és a választójogi rendszer átalakításáról szólt. A tárgyalásokat kezdeményező SZDSZ-t Fodor Gábor és Gulyás József, az MSZP-t Weiner György, a Fidesz-t Salamon László, az MDF-et Féja András szakértő képviseli.

A szocialista párt kidolgozott választási modelljavaslatot terjesztett elő a kisebb parlamentről és a választójogi rendszer átalakításáról. Weiner György véleménye szerint kisebb parlament létrehozása mellett egy olcsóbb és arányosabb választási rendszerre is szükség volna. Féja András, az MDF szakértője kifejtette: pártja korábban egyfordulós, tisztán listás választási rendszert javasolt, ezt azonban a három másik párt nem fogadta el. Hozzátette: álláspontjukhoz legközelebb az MSZP által javasolt modell áll.

A nyár elején elindított négypárti egyeztetéssorozat eddig annyi eredményt hozott, hogy a pártok megállapodtak a vegyes választási rendszer fenntartásában. Az MSZP és az MDF egyfordulós, a Fidesz és az SZDSZ kétfordulós választások mellett érvelt, de a tárgyalások továbbvitele érdekében úgy döntöttek, hogy egyelőre a létező, vagyis a kétfordulós rendszer logikájában gondolkodnak, és majd a tárgyalások végén térnek vissza a fordulók számának kérdésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!