Hírek

2005.08.09. 00:00

Negyed tonna fejenként

Lehet, hogy anyagilag nem éri meg az újrahasznosítható hulladékot gyűjteni és leadni az átvevőknek, de környezetvédelmi szempontból csak ez a helyes megoldás.

Kaszás Erzsébet

Magyarországon évente mintegy 80 millió tonna szilárd hulladék keletkezik, ami nagyjából három Gellérthegynek felel meg. Ebből 4,3 millió tonna, azaz 20 millió köbméter az úgynevezett települési szilárd hulladék. Ez a mennyiség az ÖKO-Pannon Kht. adatai szerint 1991 óta évente két-három százalékkal nő, és egyre több a fogyasztói szokások változása miatt. Egy átlagember naponta 0,66 kg szilárd hulladékot „termel”, ami évente 242,5 kg. A szemét legnagyobb hányada csomagolóanyag.

Ma több ezer kisebb és fél tucat nagyobb vállalkozás foglalkozik az újrahasznosítható hulladékok gyűjtésével. Kivételként akad olyan, amelyik feldolgozásra is berendezkedett, a többség azonban továbbadja a nyersanyagot a feldolgozónak. Részben ettől függ, hogy a begyűjtött hulladékért kapunk-e pénzt az átvevőtől vagy mi fizetünk neki. Hiszen amelyik cég közvetlenül pénzt csinál belőle, az általában hajlandó bevételéből a begyűjtésre is költeni egy keveset. Másrészt azonban az anyag fajtájától függ: fémért és papírért általában nekünk fizetnek, míg a műanyagok, a veszélyes hulladékok elhelyezéséért mi tartozunk némi térítéssel. Egyre gyakoribb, és a lakossági hulladékgyűjtő-udvarokban ez a helyzet, senki nem fizet senkinek.

A gyűjtésnek vannak szabályai, amelyek betartását az átvevőhelyeken ellenőrzik is, és csak ezt követően fizetnek (ahol fizetnek), az ingyenes gyűjtőszigeteknél pedig megkíméljük vele a válogatókat. A papírral például nem keveredhet szalag, madzag, műanyag szatyor, és a papír nem lehet olajos vagy zsíros. A műanyag PET palackokat tapossuk laposra és ne tegyünk közéjük tisztítószeres-flakonokat, reklámzacskókat. Az üvegek közé többek között nem tehető ablaküveg vagy jénai, tükör és szemüveg. A fémekből ki kell válogatni az alufólia-maradékot és a festékesdobozokat. Ahhoz, hogy valaki a minimálbért hulladékgyűjtéssel megkeresse, havonta tonnányit kellene papírból leadnia, és mázsányit fémből. Ezért kicsiben ez nem jó üzlet. (Vállalkozásszerűen persze igen, hiszen jó néhány milliárdos alapozta meg vagyonát hulladékgyűjtéssel.) Környezetvédelmi szempontból azonban csak az újrahasznosítható anyagok különválogatása az egyetlen helyes megoldás.

Jellemző átvételi árak*

Termék egységár

Alumínium 200-300 Ft/kg

Ólom 60-70 Ft/kg

Vörösréz 400-650 Ft/kg

Sárgaréz 240-320 Ft/kg

Színes újság 6 Ft/kg

Fekete-fehér újság 7 Ft/kg

Vegyes papír 3 Ft/kg

Műanyag 40-50 Ft/kg **

*Tisztaságtól függően

** Csak nagy mennyiség

Forrás: Reggel-gyűjtés

Az első elektronikaihulladék-feldolgozó hazánkban

Magyarországon évente mintegy 200 ezer tévé, illetve monitor kerül a szemétbe. E hatalmas mennyiségű elektronikai hulladék alkatrészei értékes elemeket, aranyat, ezüstöt és a környezetet súlyosan szennyező, de hasznosítható anyagokat, például ólmot és cinket tartalmaznak. Augusztus 13-tól jogszabály kötelezi a gyártót vagy az elsődleges forgalmazót termékdíjfizetésre vagy visszavásárlásra. A visszagyűjtés kötelező aránya idén 9 százalék. Ehhez képest Nyugat-Magyarországon most adták át az első elektronikai hulladékot feldolgozó üzemet, a Szombathely melletti Vasszécsényben.

Alumínium 200-300 Ft/kg

Ólom 60-70 Ft/kg

Vörösréz 400-650 Ft/kg

Sárgaréz 240-320 Ft/kg

Színes újság 6 Ft/kg

Fekete-fehér újság 7 Ft/kg

Vegyes papír 3 Ft/kg

Műanyag 40-50 Ft/kg **

*Tisztaságtól függően

** Csak nagy mennyiség

Forrás: Reggel-gyűjtés Az első elektronikaihulladék-feldolgozó hazánkban Magyarországon évente mintegy 200 ezer tévé, illetve monitor kerül a szemétbe. E hatalmas mennyiségű elektronikai hulladék alkatrészei értékes elemeket, aranyat, ezüstöt és a környezetet súlyosan szennyező, de hasznosítható anyagokat, például ólmot és cinket tartalmaznak. Augusztus 13-tól jogszabály kötelezi a gyártót vagy az elsődleges forgalmazót termékdíjfizetésre vagy visszavásárlásra. A visszagyűjtés kötelező aránya idén 9 százalék. Ehhez képest Nyugat-Magyarországon most adták át az első elektronikai hulladékot feldolgozó üzemet, a Szombathely melletti Vasszécsényben. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!