Hírek

2005.08.16. 00:00

Negyvenezer pillangó a lakásban

Tenyérnyi éjjeli lepke épp úgy akad a tárlókban, mint körömnyi báb. A természet e tarka csodáit negyvenöt év alatt gyűjtötte egybe Juhász György cukrász.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Juhász György két ritka, saját maga által behálózott pillangóval
[/caption]– Negyvenezer fajta lepkénk van – avat be a részletekbe Juhász György, aki magánszorgalomból hozta össze hazánk egyik legnagyobb lepkegyűjteményét.
A ma már nyugdíjas újpesti cukrász tizenéves korában, az ötvenes évek elején nagymamája kertjében kezdett foglalkozni e rovarok gyűjtésével. Kezdetben itthon, majd hosszú ideig csak a szocialista országokban tudott kalandozni. Első nyugati útjára 1982-ben került sor.
– De az egyből Venezuelába vezetett – mondja nem kis büszkeséggel a lepkemúzeum vezetője.
Történt, hogy a dél-amerikai állam egyik megyéjének vezetője a Magyarországról elszármazott, s ugyancsak nagy természetjáró Pozsonyi Rudolf volt. A férfi leánytestvére Budapesten élt, és rend-
szeresen bejárt vásárolni Juhász Györgyhöz. Amikor a bátyja látogatóba hazajött, összeismerkedtek, melyből idő-vel barátság lett. A kormányzó végül meghívta magához, ahol Juhász György három hónapig űzhette a tarka szárnyasokat.
– A negyvenezer féle lepke egyébként mintegy negyede lehet a világ összes pillangójának – kanyarodik vissza kedves témájához a múzeumvezető. Akiről időközben kiderült, hogy súlyos cukorbetegsége ellenére is rendületlenül járja a világot.
Juhász György a közelmúltban érkezett vissza Iránból.
Az ázsiai országban óriási siker érte: felfedezett egy, a tudományos rendszertanban újnak számító fajt, amelynek bejegyzését most intézi.

A természet e tarka csodáit negyvenöt év alatt gyűjtötte egybe Juhász György cukrász. Lázin Miklós András Juhász György két ritka, saját maga által behálózott pillangóval -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!