Hírek

2005.08.12. 00:00

Nehezen szólítja meg a Fidesz a különböző választói csoportokat

Orbán Viktor nagy port kavart bálványosi beszéde a választási győzelemre jelenleg esélyesebb Fidesz egyik központi dilemmáját hozta felszínre. A párt társadalomképében két csoport kap helyet: a nyitott szívű, harcias „nemzeti középosztály” és a létbizonytalanságtól szorongó, anyagias „kádári kisember”. A két tábort Orbán egyszerre próbálja megszólítani, de egyre inkább úgy tűnik: ez a törekvés kudarcra van ítélve.

A szerző a Political Capital elemzője

A Fidesz vezetője felismerte: a kétszereplősre szűkülő, Orbán–Gyurcsány összecsapáson alapuló 2006-os kampányban nem folytathatja a korábbi taktikát, amelynek lényege, hogy a különböző szavazói csoportokat a párt más-más politikusai szólítják meg. A szereposztásban Orbán Viktorra eddig főleg az a feladat hárult, hogy az előző rendszerre nosztalgiával tekintő kisjövedelműeket édesgesse magához. Most azonban személyesen szólította meg azokat is, akikre a Fidesz korábban identitását építette, a „nemzeti középosztályt” – nekik üzent elsősorban tusnádfürdői beszédével.

Ez a lépés ismét rávilágít a párt politikájának kínzó ellentmondására: a kis jövedelmű, állami gondoskodást áhító „kádári kisemberek” és a viszonylagos jólétben élő, szimbólumokra éhes „nemzeti középosztálybeliek” gondolkodásmódja sok tekintetben gyökeresen eltér. Az újonnan szerzett választók tömegeit taszíthatja a harcos, nemzeti retorika, amely a baloldalra mint kibékíthetetlen ellenségre hivatkozik. A Fidesz elnöke talán éppen azért nyúlt ehhez az eszközhöz, hogy a kampány előtt lerója kötelezettségeit a nemzeti témákra fogékony jobboldali radikálisok irányában. Az időzítés viszont akkor is problematikus: a Pozsgay elnökletével zajló konzultáció közepette hitelvesztés nélkül nem lehet nemzetrontó baloldalról beszélni – amennyiben ez nem a konzultáció végét is jelenti egyben. Hasonló problémával nézett szembe a párt a kettős népszavazást megelőzően, amikor a két „igen” indoklásában két különböző világnézet fogalmazódott meg. A Fidesz a kórházprivatizáció kapcsán a „zsebhez” beszélt, hangsúlyozva, hogy veszélybe kerülhet a szegények egészségügyi ellátása. A kettős állampolgárság ügyében viszont a „szívhez” szólt, és az önzésen felülemelkedő nemzeti érdekekre hivatkozott. Ez az ellentmondás is szerepet játszott abban, hogy a tavalyi népszavazás eredménytelen maradt.

A Fidesz célja, hogy a 2006-os választáson (magas részvétellel számolva) hárommillió szavazatot szerezzen. Ehhez a pártnak keskeny pallón kell egyensúlyoznia; úgy megtartva jobboldali bázisát, hogy ne riadjanak el baloldali szavazói – és fordítva. Ennek esélyeit jelentősen ronthatja azzal,  ha egyszerre próbál szólni mindenkihez.

A szerző a Political Capital elemzője -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!