Hírek

2005.08.17. 00:00

Nem büntetnek a pártplakátok miatt

Tóth Tímea

Politikai szemét  Választási falragaszok csúfoskodnak a falfirkák mellett
Harciasan küzdenek a budapesti politikusok a várost elcsúfító falfirkák ellen, saját foszladozó választási plakátjaik azonban nem zavarják őket. Példát mutathatnának az alkotó kedvű ifjúságnak azzal, hogy eltávolítják az aluljárókból, villanyoszlopokról, házfalakról és trafókról a három éve felesleges kampányanyagaikat. Bár Dávid Ibolyát mindig szívesen elnézegetik a férfi választók, a Karolina úti felüljáró falát díszítő 2002–es sorozata már nagy jóindulattal sem szemet gyönyörködtető.
Megtudtuk,  szabálysértést követ el, aki nem távolítja el a meghatározott időre engedélyezett választási plakátokat.
A gond az, hogy a jogszabály szerint csak akkor büntethet a közterület-felügyelet, ha tetten érik a szabálysértőt. A pártok állíthatják, hogy nem ők tetették ki a plakátokat, hanem a szimpatizánsok vagy bárki. Eddig még senkit sem bírságoltak meg.
Természetesen megkerestük a fővárosi közterület-felügyelet illetékeseit is. Nyilatkoztak is, ám röviddel lapzártánk előtt visszavonták véleményük közreadását, arra hivatkozva, hogy jövőre választások lesznek.
 Mintegy ezer ilyen falragasz lehet városszerte, annak ellenére, hogy a közterület-fenntartók folyamatosan takarítják el azokat. Szerencsére ez már a városházán is feltűnt, tervezik a vonatkozó rendeletek szigorítását.
– Várhatóan ősszel kerül a fővárosi közgyűlés elé az a tervezet, amelyben javasoljuk egy munkacsoport felállítását a plakátkihelyezések és -eltüntetések ellenőrzésére – mondja Endrédy István, a várostervezési és városképvédelmi bizottság elnöke. – Azt is kezdeményezzük, hogy a közterület-fenntartó vállalat és a BKV üzleti tervébe bekerüljön a plakáteltávolítás költsége.
Persze akkor sincs probléma, ha véletlenül a jövő évi választásokig nem születik meg a rendelet. Legalább szép új plakátok kerülnek a régiek tetejére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!