Hírek

2005.08.31. 00:00

Nem elég, hogy erősen szennyezett a föld, még mozog is

– Hova tűnik innen a föld? – kérdi Horváth Jánosné, miközben nagytétényi kertjének autóbejárója alatt keletkezett gödör szélén egyensúlyozik. Az idős hölgy szerint legalább két hete kezdett el süllyedni a járda Batthyány utcai háza előtt.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="249"] Horváthné felháborítónak tartja, hogy még nem töltötték fel a gödröt
[/caption]– Borzasztó ez a látvány! Napról napra mélyül az üreg, és attól félek, hogy egyik reggel már a kerítésemet is elnyeli a föld – panaszkodik szomorúan a nyugdíjas asszony.

Az a föld, amelyik nem elég, hogy mozog, de 60 centiméter mélységig szennyezett is. A környéken működött ugyanis 1990-es bezárásáig a Metallochemia, amelynek gyártelepén végzett színesfém-kohászati és vegyipari tevékenység súlyos környezetszennyezést okozott. – Nem tudom, hogy a kettő között van-e valamilyen összefüggés, de az biztos, hogy a szomszédos utcában már folyik a talajcsere. Valami disznóság biztosan van alattunk. A csatornázási művektől a polgármesteri hivatalig már mindenki tud az omlásról, de félő, hogy addig halogatják a javítást, amíg valaki bele nem esik a sötétben – aggódik Horváth Jánosné.

Ennek elkerülése érdekében egy akadályjelző pózna figyelmezteti a járókelőket, hogy a járdán való továbbhaladás nem ajánlott. Horváthék számára a kocsival való közlekedés sem az, hiszen a garázskijárat nyomvonala a mélybe vezet. – Valószínűleg a nagy mennyiségű csapadék mosta el a földet. Szerda reggel megy ki egy kivitelező csapat, hogy a közvetlen balesetveszélyt elhárítsa. Kátyúzási munka lesz, murvával és betonnal töltik fel a gödröt. A süllyedést kiváltó okot csak utána vizsgáljuk ki. A kerten belüli helyreállítás a tulajdonos feladata lesz – mondja Simon Tamás, aki a XXII. kerületi önkormányzat műszaki ellenőreként személyesen is járt a helyszínen.

Csak az a kérdés: erre miért várt ilyen sokáig a hivatal?

Ólom van a talajban, már mentesítenek

A Metallochemia nyolcvan éven át folytatott ügyködése következtében több mint négyszázezer köbméternyi nehézfém tartalmú salakkal itatódott át a környék talaja. A húszhektáros gyártelepen 1990. májusában állt le a termelés. A környezetszennyezés többségében lakóingatlanokat érintett. A kertek földjét és a mérgezéstől elpusztult fákat kell kicserélni. A kármentesítésre műszaki tervet készítettek. A gyártelep a Kincstári Vagyoni Igazgatóság tulajdonába került. Sorsa még nem rendeződött.

tartalmú salakkal itatódott át a környék talaja. A húszhektáros gyártelepen 1990. májusában állt le a termelés.

A környezetszennyezés többségében lakóingatlanokat érintett. A kertek földjét és a mérgezéstől elpusztult fákat kell kicserélni. A kármentesítésre műszaki tervet készítettek. A gyártelep a Kincstári Vagyoni Igazgatóság tulajdonába került. Sorsa még nem rendeződött. Horváthné felháborítónak tartja, hogy még nem töltötték fel a gödröt -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!