Hírek

2005.08.09. 00:00

Nem szívesen ellenőriznének a patikusok

Konfliktushelyzetet teremtene a betegek és a patikusok között az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által nekik szánt ellenőrző szerep – mondta a Világgazdaságnak Horváth Sziklai Attila, a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) országos titkára. Ezért nem vállalnák szívesen a közgyógyigazolványok érvényességének, illetve az orvosok által kiemelt – 90, illetve 100 százalékos – tb-támogatással felírt receptek jogosságának vizsgálatát.

N. T. E.

Székely Tamás, az OEP főigazgató-helyettese a napokban azt mondta, hogy a gyógyszerkaszsza túllépésének mérséklését a patikákkal kiépülő online rendszerrel is szeretnék segíteni. A kamara titkára elmondta: bár rendelet írja elő az online elszámolást, egyelőre csak arról folyik a vita, hogy azt milyen informatikai módszerrel oldják meg, ám az MGYK nem tartja indokoltnak kiépítését. A patika ugyanis a vényt mint váltót fogadja el akkor, ha azt az orvos szabályszerűen utalványozta.

A gyógyszerészek nem szeretnék a „gonosz szerepét” magukra venni, nem tenne jót a tervezett gyógyszerészi gondozásnak, ha harmadik félként keverednének vitába az orvosságot kiváltó betegekkel. A közgyógyigazolványok lecserélésekor az újakat kiállító önkormányzatok jegyzőinek kell vállalni a felelősséget azok érvényességéért, a receptet felíró magánorvosnak pedig tájékoztatni kellene a betegét arról, hogy nem írhat föl a számára kiemelt támogatással gyógyszert – véli Horváth Sziklai Attila.

Elmondta azt is, hogy hamarosan megkezdődnek a tárgyalások az Egészségügyi Minisztériummal a gyógyszertári ügyelet átszervezéséről. Egy ideje az a gyakorlat, hogy a sorban állás elkerülése érdekében többen este 8 és 10 között vásárolnak. Az úgynevezett csengetési díj mindössze 360 forint, amit – az adminisztáció miatt – legtöbbször nem is kérnek el az ügyeletben vásárlóktól a patikusok. A kamara terve az, hogy az ügyelet később kezdődne, este 10-től reggel 8-ig tartana.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!