Hírek

2005.08.05. 06:16

Oda a szenvedélynek, lőttek a cigarettának

Réz András esztétát-írót megbüntették, méghozzá a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség négyszázezer forintra. Ugyanis Orr című regényének borítóján a szerző dohányzás közben látható.

Szilágyi Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="170"] Réz András bíróság elé áll. De mint mondta: akár ír vagy olvas, cigaretta nélkül nem megy.
[/caption]Réz András nem fizette ki a büntetést. Először levelezni, magyarázkodni próbált, sikertelenül. Így a bírósághoz fordult. Nem lesz könnyű menet, hiszen a nemrégiben lezajlott Forma–1-es versenyt is azért hozták időben előre, hogy a nagy dohánycégek még hirdethessenek – mondogatják. Réz szerint viszont a gazdasági minisztérium kivételt tehet.
Miért a dohányzós fotóval jelent meg a könyv kérdésre az író ésszerű magyarázatot ad. Szipál Márton kiváló portréfotós készítette a képeket. Szipál szerint Rézre jellemző, hogy szívja vagy a kezében tartja a cigarettát.
A másik indok pedig az, hogy sokan azt gondolták, Réz András Orr című regénye önéletrajzi írás. Hiszen egyes szám első személyben meséli el a történetet.
– A főhős, akiről a regény szól, nem dohányos, ezzel is érzékeltetni akartuk, hogy nem én vagyok, ő szuperszaglású – magyarázza Réz.
Az RTL Klubban a Füstirtók Egyesületének vezetője majdhogynem ledrogdílerezte a könyvborító miatt.
Nemcsak Réz van bajban, de mi mozi- és tévénézők is. Vége a nagy, klasszikus filmek élvezetének. Nem láthatjuk többé a Casablancát, hiszen a főhőse, Rick Blaine – Humphrey Bogart – láncdohányos volt. Ahogy Marlene Dietrich Kék angyalának is befellegzett, hiszen végtelenül hosszú szipkából szítta a cigit. Búcsúzhatunk Maigret felügyelőtől, ahogy Scherlock Holmestól pipájával együtt. Hiszen mindegyik a dohányipar reklámjának minősül. Az újságok kidobhatják Andy Vajna producerről és Swarziról eddig készült fotóikat, mert ott lóg kezükben a szivar.
– Mit gondolok a történtekről? – kérdez vissza Bajor Imre. – Azt, hogy éppen most gyújtottam rá. Halálosan gyűlölöm ezt a helyzetet. Azokkal nincs baj, akik milliós csalások mellett ott üldögélnek a kávéházakban? Csak velünk, dohányosokkal? Ez büntetendő cselekmény? Nem leszek tőle sem kába, sem részeg, esetleg beteg, azt viszont bízzák rám. Legalább tíz éve úgy írom alá a szerződéseimet, hogy benne van: a hosszú felvételek alatt igenis rágyújthatók, másképpen nem megy a munka. Szulák Andrea igyekszik környezetét megkímélni cigarettafüstjétől. Úgy gondolja, mindenkinek szabad döntése, rágyújt-e vagy sem. Rongálja az egészségét vagy sem.
Most úgy érzi, megint túlzásba estünk. Miért kell a társadalmat infantilis gyerekként kezelni – kérdezte végül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!