Hírek

2005.08.25. 00:00

Oroszok a Malévért: lássuk a medvét!

A szerző a Reggel munkatársa

Borítékolni lehetett, hogy a Malév eladása körül politikai habverés keletkezik, amint kiderült: a vevőjelölt orosz. Ráadásul Abramovicsnak is hívják a konzorciumot vezető embert. Igaz, nem rokona a Chelsea-tulajdonos volt olajmágnásnak. A Fidesz rögtön nemzetbiztonsági ügyet csinál a történetből, ami nem meglepő. Négy és fél éve, amikor a Gazprom a BorsodChem körül settenkedett, az akkori kormány a nemzetbiztonsági kabinet elé vitte az ügyet. A paranoia nem lett kisebb azóta sem.

Amikor tehát azt mérlegeljük, jó-e nekünk, ha ekkora céget oroszok szeretnének megvenni, értelmes vitát csak úgy folytathatunk, ha nem ab ovo oroszfóbiával közelítünk a kérdéshez. Mert azért valami magva van azon fenntartásoknak, amelyek megfogalmazódnak. A liberális piacgazdaság hívei számára egyetlen szempont lehet a fontos. Az, hogy stratégiai ágazatban vagy meghatározó jelentőségű cég(ek)ben csak olyan külföldi társaság szerezzen tulajdont, amely teljesíti a nyugati normákat. Ezek pedig az átlátható működés és a közvetlen politikai beavatkozás kizárása. A Gazprom kapcsán annak idején éppen az volt a probléma, hogy lényegében megállapíthatatlan volt a cég tulajdonosi szerkezete, egész működése áttekinthetetlenül fonódott össze az orosz állammal. Nem hatott nyugtatólag, amikor híre érkezett, hogy a gázóriás a putyini politikai küzdelmek részesévé vált. (Először Borisz Berezovszkij kiiktatása azzal, hogy külföldre kényszerítése után a Gazprom egyszerűen felvásárolta a politikus kényelmetlenné vált médiabirodalmát. Legutóbb pedig a Jukosz szétszedésében játszott szerepe is aggodalmakra adott okot.)

Természetesen nem állítható, hogy a mifelénk alig ismert légitársaságok által létrehozott konzorcium ugyanilyen „pöttyös” lenne, de megkockáztatható: a semmiből jött orosz vállalkozóknak és cégeiknek alaposabban  meg kell győzniük partnereiket megbízhatóságukról, megalapozott üzletvitelükről, „tiszta” forrásból származó tőkéjükről, mint patinás nyugati versenytársaiknak. A hirtelen előpattant milliárdosok gazdasági háttere okkal ébreszt gyanút, amikor szimbolikus hazai társaságok értékesítése kerül terítékre. Erről persze az eladónak is meg kell győződnie, s meggyőznie a közvéleményt.

Ja, ez nem mentesít az alól, hogy egyszer végre belőjék, mennyit ér a Malév. A részvényvagyon 3,3 milliárdját, a nemzetközi repülési jogokkal együtt öt, tíz, netán több milliárdot. Vagy tényleg 160 milliót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!