Hírek

2005.08.22. 06:23

Osztják vagy adják a kitüntetéseket?

Kitüntetések - Az augusztus 20-ai ünnepen kitüntetettek egyetértenek abban, hogy az elismerés biztatás a karrier folytatásához. A legtöbben SMS-ben kapták a gratulációkat, és a családdal ünnepeltek. Volt, akit a titkolózás miatt későn értek el, és nem ért haza a nyaralásból.

BAMA

„A kitüntetés erőt ad a folytatáshoz”
Hegyi Barbara a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozatának kitüntetettje:„Mint minden elismerésnek, ennek is tiszta szívből örülök – mondja Hegyi Barbara, a Vígszínház Jászai Mari-díjas színművésze. – Megtiszteltetésnek érzem, és a díjat odaítélőknek éppúgy köszönöm, mint a közönségnek, akik a színházban estéről estére kitüntetnek szeretetükkel. A díj átvétele óta szinte állandóan csörög a telefonom, rengetegen gratulálnak és kívánnak további sikereket. Az ilyen biztatások minden művésznek erőt adnak a folytatáshoz, hiszen egyetlen díj átvételével sem áll meg az élet, másnap már újabb kihívásokkal kell szembenéznünk. Napok kérdése, és vége a nyárnak, kezdődik a színházi évad. A Vígszínház legújabb bemutatójában, Dumas Három testőr című darabjában a Miladyt alakítom. A darabot Méhes László rendezi. Ősztől lesz látható a televízióban Bacsó Péter A Lumnitzer nővérek című, saját könyvéből készült vígjátéka. A történet két hőse Olivér (Alföldi Róbert) és Ficskó (Rudolf Péter) elkötelezett étteremkritikusok. Szenvedélyesen harcolnak a konyhaművészet becsületéért és színvonaláért. Az ő leleplező írásaik jelennek meg a sajtóban Lumnitzer nővérek néven. Én fogom leleplezni őket.”

„Az új kihívásokról most még nem beszélhetek”
Vágó István a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozatának kitüntetettje: „Ez az első állami kitüntetésem, nem egy rossz kezdés” – mondja viccelődve Vágó István újságíró, az RTL Klub Legyen Ön is milliomos! című vetélkedő népszerű műsorvezetője. – Az elismerés odaítélésének indoklásában az szerepelt, hogy három évtizedes munkásságomért, rendkívül népszerűségnek örvendő műsoraimért és ismeretterjesztő tevékenységemért kaptam a lovagkeresztet. Ilyen indoklás igazán hízelgő lehet mindenki számára. Amióta megkaptam, ég a vonal a telefonomon. Vannak, akik személyesen, vannak, akik SMS-ben gratulálnak és fejezik ki jókívánságaikat. Az egyik legaranyosabb és legszellemesebb SMS Módos Pétertől érkezett: „Úgy kell neked, megérdemelted!” Az ünneplés befejezése után, pár nap múlva minden visszatér a régi kerékvágásba, folytatódik a munka. Az RTL Klubnál is újabb feladatokkal kell szembenéznem. Akármennyire is foglalkoztatnak az újabb kihívások, nem beszélhetek róluk, mivel ez minden kereskedelmi televíziónál, így az RTL Klubnál is tilos.”

„Egyszerű tisztviselőnek nagy megtiszteltetés”
„Nem vártam, hogy kitüntetnek, nagyon meglepődtem és meghatódtam” - mondta lapunknak Rytkó Emília, a Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási hivatalvezető-helyettese. Az Országos Választási Iroda vezetője hosszú időn át végzett eredményes és érdemdús közszolgálata elismeréseként kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét. „Nagyon nagy elismerésnek tartom, hogy egy egyszerű köztisztviselőnek elismerik lelkiismeretesen végzett munkáját” – hangoztatta Rytkó Emília. A választási iroda vezetőjének külön öröm, hogy augusztus 20-án ismerték el hosszú évek óta végzett munkáját, mivel az államalapítás, s Szent István ünnepe a legfontosabb ünnepnap számára. A választási irodát többször is támadások érték a közelmúltban, így Rytkó Emíliának jólesett, hogy rajta keresztül munkahelyének és munkatársainak is elismerték tisztességesen, szakmai következetességgel végzett munkáját. „Rengeteg alkalommal voltam már az Országházban, de az oroszlános kapun keresztül csak most mehettem be – emlékszik vissza a ceremóniára Rytkó Emília. – Nagyon büszke vagyok arra, hogy rengeteg kiváló emberrel együtt vehetettem át a kitüntetést, gondolok többek között Bokorné Szegő Hannára vagy Petschnig Mária Zitára. A kitüntetést családommal együtt egy vacsorán ünnepeltük meg, akik nagyon büszkék rám”.

„Oktatói és szakmai elismerésnek tekintem a meglepetés-kitüntetést”
Nemcsak ombudsmani tevékenysége, hanem mintegy 30 éves oktatói és szakmai munkája elismeréseként tekint a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjére Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosa. A lapunknak nyilatkozó ombudsman azt is kifejtette: nem számított az állami elismerésre, meglepetésként érte az értesítés. Hozzátette: alig néhány nappal a kitüntetés átadása előtt tudta meg, hogy ő is szerepel a díjazottak névsorában. Az ombudsmant a szegedi tudományegyetem előterjesztésére került a listára. Az általános kitüntetési gyakorlattal kapcsolatban az ombudsman úgy nyilatkozott: nagyobb értéke van egy elismerésnek, ha azoktól kapja, akik ismerik és közvetlenül rálátnak munkájára. Kaltenbach Jenő 1995-től már a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa. 2001-ben az ombudsmanok közül egyedüliként újabb hat évre szóló megbízatást kapott. 1996-tól a Magyar Köztársaság állandó képviselője az Európa Tanács rasszizmus- és intoleranciaellenes bizottságában.

Négy brüsszeli munka  elismerése
Balázs Péter volt EU-biztost szabadságán érte a kitüntetés híre, így nem is tudta személyesen átvenni a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét. „Örülök az elismerésnek, amely brüszszeli munkámat ismeri el. Az Európai Unióban négy szerepben mozdíthattam elő a magyar érdekeket: előbb magyar integrációs államtitkárként, majd a konvent tagjaként, később az EU melletti állandó képviselet alapító vezetőjeként, és végül az első magyar EU-biztosként” - emlékeztet a diplomata. Balázsra azonban biztosi megbízatása után nem számított a magyar kormány, tapasztalatait ezért két egyetemen kamatoztatja, a Corvinuson és a Közép-Európai Egyetemen tanít. Emellett legutóbb a brüsszeli bizottság megbízta őt a Pozsony– Bécs európai közlekedési folyosó munkálatainak felügyeletével is. Ez fizetés nélküli, tiszteletbeli megbízatás havi egy-két napot vesz igénybe. 

[caption id="" align="aligncenter" width="276"] A legrangosabb kitüntetést a magyar kultúra hírnevét öregbítő, méltán nagyra becsült, maradandó értékeket képviselő művészete, egész életpályája elismeréseként Darvas Iván vehette át
[/caption]

„Talán a születésnapom is szerepet játszott”
„Az az igazság, hogy nem is tudtam, pontosan milyen kitüntetést kaptam, ugyanis egy héten át Törökországban nyaraltam, és a családom vette át a levelet” – mondja Dr. Török Ferenc, aki a Magyar Köztársasági Érdemkereszt Középkeresztje kitüntetést érdemelte ki.
„Csak sejtem, hogy a sportolói, sportvezetői múltamnak van hozzá köze, és nyilván a 70. születésnapom is adott némi aktualitást a dolognak. Kitüntetést korábban csak a rendszerváltás előtt kaptam, akkor kettőt is, a Munkaérdemrend a sportért arany- és ezüst fokozatát. Hogy ez a mostani kitüntetés hova fog kerülni az érmek, medáliák között? Ezen nem gondolkodtam. Nem is tudom, az biztos, hogy mindegyiknek megvan a maga helye. Talán az olimpiai aranyérmek állnak a sor elején.”
Dr. Török Ferenc a magyar öttusasport egyik kiemelkedő egyénisége. Kétszeres olimpiai bajnok, 1964-ben egyéniben, 1968-ban pedig Balczó András és Móna István társaként csapatban tudott diadalmaskodni.

„Gyorsan reagált a sikerre a politika”
„Ritka kivétel, hogy a politika ilyen gyorsan reagál egy most zajló művészeti sikerre, nagyon örültem a kitüntetésemnek” – reagált elismerésére Fitz Péter. A művészettörténész sokoldalú munkásságáért, s a 2005. évi 51. Velencei Biennálé Magyar Pavilonjának nemzetközi elismertetése érdekében végzett tevékenységéért kapta meg augusztus 20-án a Magyar Köztársaság Érdemrendjének Tisztikeresztjét. Velencében Kicsiny Balázs kortárs műveit állították ki, s ő szintén megkapta ezt a kitüntetést. „A magyar pavilon építészetileg is igen izgalmas, s a benne folytatott művészeti tevékenység is nagy nemzetközi visszhangot kapott” – mondta Fitz Péter, a magyar pavilon kurátora.

Négy évtized a gyerekekért és az állatokért
„Óriási meglepetésként ért a Köztársasági Elnöki Hivatal levele, mely szerint augusztus 20-án kitüntetést kapok. Csak bámultam magam elé” – emlékezett vissza Bogsch Ilma. A Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója az élővilág harmóniájának megteremtéséért végzett tevékenységéért, a több mint négy évtizedes zoo-pedagógusi munkásságáért kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét. „Óriási megtiszteltetésben részesültem – mondta az igazgató. – A kitüntetés révén az állatkert is elismerésben részesült, ahol 1964 óta dolgozom. Talán ismeretterjesztő munkámra emlékszem vissza a legszívesebben, főleg a kisgyermekek körében” – mondta Bogsch Ilma.

 

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND NAGYKERESZTJE (polgári tagozata) kitüntetést adományozta:

DARVAS IVÁN kétszeres Kossuth-díjas színművésznek,

a Nemzet Színészének, Kiváló Művésznek.

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND KÖZÉPKERESZTJE

A CSILLAGGAL (polgári tagozata) kitüntetést adományozta:

BOKORNÉ Dr. SZEGŐ HANNÁNAK, az állam- és jogtudomány doktorának, a Budapesti Corvinus Egyetem nyugalmazott egyetemi tanárának, professor emeritusnak.

GÁL MEIRNEK, a Hitachdut Ole Hungária igazgatójának.

KOVÁCS ANDRÁS Kossuth-díjas filmrendezőnek, Kiváló

Művésznek.

MAKK KÁROLY Kossuth-díjas filmrendezőnek, Kiváló Művésznek.

Dr. STEFÁN GÉZÁNAK, a hadtudomány doktorának, a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgatójának.

ZOLTAI GUSZTÁVNAK, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezető igazgatójának. A legrangosabb kitüntetést a magyar kultúra hírnevét öregbítő, méltán nagyra becsült, maradandó értékeket képviselő művészete, egész életpályája elismeréseként Darvas Iván vehette át -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!